11 / 05 / 2024

Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulalarında değişiklik olacak mı? Nasıl oy verilir?

Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulalarında değişiklik olacak mı? Nasıl oy verilir?

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylıktan çekildi. BU gelişmenin ardından vatandaşlar nasıl oy vereceklerini ve oy pusulalarında değişiklik olup olmayacağını araştırmaya başladı.



OY PUSULASI DEĞİŞMEYECEK!

Muharrem İnce'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylıktan çekilmesi, oy pusulasında herhangi bir değişikliğe neden olmayacak. Yani, İnce'nin adı hala oy pusulasında yer alacak ve seçmenler oy vermek istedikleri takdirde İnce'ye oy verebilecekler. Ancak, İnce'nin adaylıktan çekilme kararı hukuki bir sonuç doğurmayacak ve Yüksek Seçim Kurulu'na bildirimde bulunması gerekli değil. Verilecek oylar geçerli sayılacak ve döküm cetvellerine işlenecektir.

NASIL OY VERİLİR?

Türkiye'de oy verme işlemi saat 08:00'de başlayacak ve 17:00'de sona erecek. Oy kullanmaya gidebileceğiniz en erken saat 08:00. Oy vereceğiniz okulları e-devlet üzerinden bulabilirsiniz. Sandıkta seçmenler kimliklerini göstererek oy kullanma işlemine başlıyor. Seçmenlerin kimliklerini kanıtlayıcı belgeleri (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) bulundurmaları gerekmektedir. Oylama, sandık başkanı tarafından verilen bir zarfa seçmenin tercih ettiği aday veya partinin adı yazılarak oy pusulası mühürlenerek yapılır. Oy verme işlemi bittiğinde, seçmen zarfı bir sandık görevlisinin gözetiminde sandığa koymasıyla oy verme işlemi tamamlanmış olur.


Geri Dön