17 / 06 / 2024

Otomotiv ihracatı eylülde 2,76 milyar dolar oldu!

Otomotiv ihracatı eylülde 2,76 milyar dolar oldu!

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi Eylül'de, 2,76 milyar dolarlık ürün ihraç etti.



Otomotiv ihracatı eylülde 2,76 milyar dolar oldu!

TEDARİK ENDÜSTRİSİ İHRACATINDA YÜZDE 13 ATIŞ

Otomotiv endüstrisinin alt ürün gruplarına bakıldığında, eylülde yüzde 13 artışla 1 milyar 182 milyon doları bulan "tedarik endüstrisi" ihracatı, en fazla ihracat yapılan ürün grupları içinde birinci sırada yer aldı.

"Binek otomobil" ihracatı yüzde 26 oranında artışla 807 milyon dolara çıkarken "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar" dış satımı ise yüzde 25 gerileyerek 425 milyon dolar oldu.

Eylül atında en yüksek oranlı ihracat artışı "çekiciler" grubunda görüldü. Çekiciler ihracatı yüzde 249 yükselerek 201 milyon dolara oldu.

Eylül ayında otomotiv sektörünün en büyük pazarı olan Almanya'ya ihracat yüzde 27 artışla 403 milyon dolara ulaştı. Birleşik Krallık'a yapılan dış satım yüzde 4 gerilemesine rağmen 324 milyon dolarla 2'inci sırada yer aldı. İhracatın yüzde 35 artarak 270 milyon dolara çıktığı Fransa ise 3'üncü oldu.

Eylülde önemli pazarlardan İspanya'ya yüzde 24, İtalya'ya yüzde 23, Polonya'ya yüzde 68, Romanya'ya yüzde 20, İsveç'e yüzde 32 Bulgaristan'a yüzde 40 ve Çekya'ya yüzde 98 ihracat artışı bulurken ABD'ye yüzde 12, Slovenya'ya yüzde 31, Mısır'a ihracat ise yüzde 48 indi.

"BUGÜNE KADARKİ EN YÜKSEK EYLÜL AYI İHRACATI OLDU"

Söz konusu açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ağustosta yaşanan yüzde 6'lık düşüşün ardından eylül ayında gerçekleşen yaklaşık yüzde 12'lik artışın önemli olduğuna değindi.

Geçtiğimiz ay Almanya, Fransa ve Polonya'ya yönelik yüksek oranlı ihracat artışlarının yaşandığını belirten Çelik, "Sektörün eylül ayında gerçekleştirdiği 2,75 milyar dolarlık ihracat, bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Ürün grubu bazında en fazla ihracat, tedarik endüstrisinde görülürken binek otomobiller çift haneli, çekiciler ihracatı üç haneli artış gösterdi" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’den rekor başarı! Almanya'ya ihracat 14 milyar 258 milyon dolar oldu

TOKİ arsa taksitleri sabit mi? TOKİ arsa kampanyası ödeme detayları 2022!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön