14 / 05 / 2024

Son Dakika tarih verildi: Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor!

Son Dakika tarih verildi: Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor!

Adalet Bakanı Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını söyledi. İşte Bakan Tunç'un konuya ilişkin açıklamaları...



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2022 yılında Borçlar Kanununa eklenen geçici maddeyle konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışının azami yüzde 25 olarak sınırlandırıldığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yasal düzenlemeyle bu sürenin 1 Temmuz'dan itibaren 1 sene daha uzatıldığını anımsatan Tunç, konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışı yüzde 25'i geçemeyeceğni söyledi.

Son Dakika tarih verildi: Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor!

1 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK!

Bakan Tunç, kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül tarihinde başlayacak zorunlu arabuluculuk dönemine ilişkin de bilgi verdi.

Kiracı ya da kiralayanın kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurmasının zorunlu olacağını söyleyen Bakan Tunç, iş hukukundan doğan davalar, ticari davalar, tüketici davalarında uygulanan zorunlu arabuluculuk kapsamına 1 Eylül itibarıyla kira davalarının yanı sıra komşuluk hukukundan doğan davalar, kat mülkiyetinden doğan davalar ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaların da alınacağını söyledi.

Bakan Tunç, kira uyuşmazlıklarının mahkemeye intikal etmeden arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşması, tarafların daha az masrafla ve daha hızlı ve barışçıl bir yöntemle uzlaşmalarını sağlayacağı yeni sistem ile mahkemelerin de iş yükü de azalma olacağını söyledi.

Son Dakika tarih verildi: Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor!

EV KİRALARINDA YÜZDE 25 HAKINDA

Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının biteceği tarih ev sahipleri ve kiracılar tarafından merakla sorgulanıyor. Konuya ilişkin paylaşılan bilgilere göre, yüzde 25 kira sınırı düzenlemesi 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz dahil) yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılmayacağı kaydedilmişti.

Ancak, yükselen kira fiyatlarına önlem için kira zammı oranı yüzde 25 şekinde sınırlandırılmıştı. Fahiş kira artışlarına ve kiracı-ev sahibi tartışmalarına çözüm için getirilen bu uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Emlak Konut GYO-THY Yenişehir Evleri resmen başlıyor! Kanal İstanbul manzaralı 12 bin 585 konutun temeli atılıyor!

Borsa İstanbul yükselişini üst üste 5. haftaya taşıdı! Borsada beklenen rakamlar tek tek açıklandı! 

TOKİ  Ankara  2023 projesini bekleyenler acilen bakın! Bu ilçedeki yeni proje için tarih belli oldu!

 


Geri Dön