21 / 05 / 2024

Tarımda korkutan gelişme! Üretici fiyat endeksi yüzde 151,3 yükseldi!

Tarımda korkutan gelişme! Üretici fiyat endeksi yüzde 151,3 yükseldi!

Artan maliyetler ve enflasyonun durmayan yükselişi her sektörü etkilerken, en fazla vurduğu alanlardan biri de tarım ve çiftçiler olmaya devam ediyor. 2022 yılı Aralık ayında tarımda üretici fiyat endeksi (ÜFE)  bir önceki yılın aynı ayına göre tam yüzde 151,3 artış gösterdi.



Yıllık Tarım-ÜFE rakamlarına göre 6 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gerçekleştirdi. Yıllık artışın düşük meydana geldiği alt gruplar, yüzde 82,94 ile lifli bitkiler, yüzde 91,54 ile koyun ve keçi, canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak tespit edildi.

TURUNÇGİLLERDE ARTIŞ YÜZDE 309

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar arasında yüzde 309,17 ile turunçgiller, yüzde 191,66 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular şeklinde sıralandı.

Tarımda korkutan gelişme! Üretici fiyat endeksi yüzde 151,3 yükseldi!

Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 9 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek oranda değişti. Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla azalış gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 2,64 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular, yüzde 1,56 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar olarak kaydedildi.

Bir önceki aya kıyasla artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 9,58 ile canlı sığırlar (manda dahil) olurken, bunlardan elde edilen işlenmemiş süt, yüzde 8,25 ile tropikal ve subtropikal meyveler şeklinde meydana geldi. Aralık 2022'de, endekste kapsanan 86 maddeden 34’ünün ortalama fiyatında azalma meydana gelirken,  49 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Otomotivde üretim de ihracat da yükselişte!

Otomobil devinden bomba haber! Citroen Türkiye’de mi üretilecek?

Sözleşmeli personel kadrosuna kavuşuyor!

 Öğretmenlerin ek ders ücretleri belli oldu mu? 2023’te ek ders ücreti kaç TL olacak?

Elinde altını olanlar müjde! İslam Memiş açıkladı! Satabilirsiniz!

“EYT nedeniyle satılık” furyası başladı!  Cep telefonunu satan da var, evine ilan açan da!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön