Tasarruf finansman sektöründe araba, konutu 3'e katladı! Konutta üst sınır 10 milyon TL'ye çıkarılsın önerisi!
Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, Tasarruf Finansman sistemini ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda ve önerilerde bulundu. İşte ayrıntılar...
Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, sistemin gittikçe büyüdüğüne değinerek, bu modelle ev ve otomobil organizasyonu yapan firma sayısının 50'ye yaklaştığını, kayıt dışı iş yapanlarla birlikte sayının 100 seviyesine geldiğini belirtti.
"Hükümet modelin“saadet zinciri”ne dönüşüp vatandaşa para kaybettirecek şekle dönüşmemesi için yasal düzenlemeyi gündeme getirdi" ifadelerini kullanan Eyüp Akbal, sektörde işini düzgün yapan önde gelen isimlerle ve dönemin Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati olmak üzere ilgili birimlerle yapılan görüşmelere de değindi.
Görüşmeler sırasında Eyüp Akbal, modelle ilgili olarak "Vatandaş bankadan konut kredisi aldığında, geri ödemesi faiz yüküyle ikiye katlanıyor. Oysa bizim modelde vatandaş sadece organizasyon bedeli ödüyor. O da 100 bin lirayı geçmiyor" açıklamasında bulunarak, düzenleme ve denetlemenin sağlanmasını ancak modelin öldürülmemsini talep etmişti.
Vahap Munyar yazısında, “Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu”nun çıktığını aktararak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) lisans alabilen firma sayısının şu anlık 6 ile sınırlı olduğunu belirtti.
Fuzul Ev'in de BDDK’dan lisans almasının ardından Fuzul Tasarruf Finansman A.Ş.'ye dönüştüğünü dile getiren Munyar, Hakan Güldağ ile birlikte Eyüp Akbal ve Fuzul Marka-Strateji Geliştirme Grup Başkanı Mustafa Daldal ile Tasarruf Finansman Şirketleri modeline ilişkin konuşmalarını kaleme aldı.
Eyüp Akbal, yasanın ve BDDK lisansının modeli uyguladıkları alanları sınırladığına dikkat çekerek, "BDDK bize ve sektördeki diğer 5 kuruluşa lisansı verirken, “Vatandaşın ev, araba ve çatılı iş yeri edinmesinin organizasyonuna girebilirsiniz” dedi. Örneğin, arsa işine girmemize fren konuldu. Arsada suiistimal riski olabileceğini düşündüler" değerlendirmesinde bulundu.
Kendilerininkinin aslında bir finansman modeli olduğunu dile getiren Akbal, bu sebeple kanunla isimlerinin değiştiğini, 30 senedir bu modeli uyguladıklarını, krizlere rağmen sistemi sağlıklı yürüttüklerini ve kendilerine güvenen vatandaşları zarara uğratmadıklarını belirtti.
Yasanın ve BDDK’nın “Tasarruf Finansman Şirketleri” için asgari 100 milyon lira sermaye şartı koyduğunu vurgulayan Akbal, "Ev, araba veya çatılı iş yeri alabilecek parayı toparlamak üzere gelen vatandaştan bir defaya mahsus yüzde 8-12 organizasyon bedeli alıyoruz. Vatandaşın bizde biriken parasını katılım bankalarında değerlendirip, sağlanan geliri onların kullanımı için “havuz”a koyuyoruz" açıklamasında bulundu.
Yükselen enflasyonla beraber uyguladıkları modelde “ev-otomobil dengesi”nin değiştiğine dikkat çeken Akbal, Aralık 2021 öncesi 400-500 bin TL ile konut, 50-200 bin TL ile araba organizasyonuna girilebildiğini aktardı. Bu dönemde organizasyona girenlerin yüzde 75’inin konut, yüzde 25’inin araba aldığını aktaran Akbal, yükselen enflasyonla durum değiştiğinin altını çizdi.
Akbal, BDDK’nın organizasyona giriş üst sınırını 1 milyon TL olarak belirlediğinin altını çizdi ve "Yükselen enflasyonla birlikte 1 milyon lira, konut organizasyonu için çok düşük kaldı. Şu anda vatandaşın yüzde 75’i otomobil, yüzde 25’i ev organizasyonuna girebiliyor" şeklinde konuştu.
"BDDK’nın bizim organizasyonlara giriş üst sınırını minimum 5 milyon liraya çıkarmasında fayda var" diyen Akbal, İstanbul'un dikkate alınması halinde konut için üst sınırın 10 milyon TL'ye çıkarılmasının faydalı olacağını dile getirdi.
Faizlerin yüksek seyrettiği bu dönemde vatandaşın konut ve taşıt kredisi kullanmakta zorluk çektiğini vurgulayan Akbal, bu ortamda “Tasarruf Finansman Modeli”nin vatandaşlar için önemli bir seçenek olduğunu belirtti.
FTasarruf Finansman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Tasarruf Finansman Modeli ile konut- otomobil sahibi olma planı yapanların sayısı ile ilgili "Çoğu, Emin ve bizde olmak üzere 6 kuruluşun organizasyonunda 230 bin aktif ödeme yapan vatandaş var" ifadelerini kullandı.
Fuzul Tasarruf Finansman A.Ş.’nin 60 ilde 109 şube ile hizmet verdiğine dikakt çeken Eyüp Akbal, 2021 yılında toplam 5 milyar 877 milyon liralık ev ve otomobil finansman talebiyle 38 bini aşkın kişi Fuzul sistemi içinde yer aldı" dedi ve toplam 1 milyar TL değerinde 6 bin 900 adet ev ve otomobil tahsisatının yapıldığını aktardı.
TASARRUF FİNANSMAN SEKTÖRÜNDEKİ SON DURUM
Eyüp Akbal, tasarruf finansman sektörü ile ilgili son dakika verilerini şu şekilde açıkladı:
Temmuz 2022 itibariyle sektörde 6 şirket 416 şube, 5 bine yakın personelle hizmet sağlıyor.
Sektör bugün itibariyle 13 milyar TL'lik aktif büyüklüğe sahip.
230 bini aşkın müşterinin 53 milyar TL'lik sözleşmesi bulunuyor.
131 bin müşteri için 19 milyar TL finansman sağlandı.
Akbal, sektörün kampanyaları ile ilgili olarak, "Altın, enflasyon veya konut endeksli kampanya modellerinin de önü açılabilir. Ayrıca tasarruf fon havuzunun altın veya kur korumalı hesaplarda tutulması alternatifleri de sağlanabilmelidir" açıklamasında bulunarak, vadeleri de değerlendirdi.
Konut ve çatılı iş yeri finansman dönemi 120 aydan 180 aya, araç finansmanı ise 60 aydan 100 aya çıkarılırsa tasarruf tabanının artacağını vurgulayan Akbal, "Konut, araç, çatılı iş yeri gibi ürünlere arsa ve BDDK’nın uygun göreceği mal veya hizmetlerin ediniminin de eklenmesinin kanun değişikliği gerektirdiğini biliyoruz" şeklinde konuştu.
Satılık konut fiyatları 1 yılda yüzde 191,4 yükseldi! O iller İstanbul'u bile geride bıraktı!
Konut kredisi faizleri 40 ayın zirvesini gördü! 3.15 puan yükseldi!
Faiz artışı küresel konut pazarını olumsuz etkiliyor! Konut fiyatları yüzde 25 düşecek!