17 / 05 / 2024

Tellaliye harcı ne kadar?

Tellaliye harcı ne kadar?

Tellaliye sözleşmesi emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapması için imzalanıyor. Peki, tellaliye harcı ne kadar?



Tellaliye harcı ne kadar?

Tellaliye sözleşmesi ise, emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapmak veya bu işlere ilişkin sözleşmelerin yapılması için gereken ortamı oluşturmak üzere iş sahibi ile yaptığı sözleşmeye deniyor.


Tellaliye harcı tellaliye sözleşmesi yapıldıktan sonra belediyelerce görevlendirilecek yetkililer tarafından makbuz mukabili tahsil olunuyor.  olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tellaliye harcı ne kadar?


Tellaliye harç oranı ve harç ödemesi ile ilgili yasal hükümler, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, harcın matrahı, harcın konusuna giren satışların gayri safi tutarı olup, 


Matrah:

Madde 69 – Telallık Harcının matrahı, harcın konusuna giren satışların gayri safi tutarıdır. Bu tutardan hangi ad ile olursa olsun hiçbir indirim yapılmaz.


Tellallık harcı nispeti:

Madde 70 – Tellallık Harcının nispeti, yüzde 2'dir. 100 Yeni Türk Lirasını aşan satışlarda aşan kısım için nispet yüzde 1'dir.


Harcın ödenmesi:

Madde 71 – Tellallık Harcı, belediyelerce görevlendirilecek yetkililer tarafından makbuz mukabili tahsil olunur. 



Tellaliye sözleşmesi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön