12 / 05 / 2024

TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı! Konutlar fay hattından en az 500 metre uzağa yapılacak!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı! Konutlar fay hattından en az 500 metre uzağa yapılacak!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut yaptığı açıklamada depremden etkilenen kentlerde rezerv konut alanlarının belirlendiğini dile getirerek, yeni konutların fay hattından en az 500 metre uzağa yapılacağını dile getirdi.



“YER SEÇİMİ ÖNEMLİ”

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak bugüne kadar yaptıkları konutlarda yer seçimine büyük önem verdiklerini belirten Ömer Bulut, 10-11 ili etkileyen alanda 133 bin TOKİ konutu olduğunu ve bu 133 bin konutta herhangi bir yıkılma meydana gelmediğini söyledi. Açıklamasında hasar alan binalar olduğunu ama herhangi can ve mal kaybı olmadığını da kaydeden TOKİ Başkanı Ömer Bulut, bu disiplinle ilk günden itibaren önce yer seçimlerine başladıklarını ve bütün illerde potansiyel rezerv konut alanları şu an belirlenmiş olduğunu söyledi. Ömer Bulut, buralarda sondaj, zemin etüt ve jeolojik etüt çalışmalarına devam ettiklerini de söyledi.

Bu noktalarda yaptıkları çalışmalar ile hazırlıklı olduklarını söyleyen Ömer Bulut, her il, ilçe için daha önce hazır olan yerlerin söz konusu olduğunu söyledi. "Sosyal konutta çalışmamız vardı. Sahada hemen işleme, inşaatlara başlayabileceğimiz alanlarımız mevcuttu." diyen TOKİ Başkanı Bulut, dün itibarıyla İslahiye, Nurdağı, Kilis ve Adıyaman Kahta’da kalıcı konutlara başladıklarını söyledi. "Bu kadar kısa sürede nasıl başlandı diye düşünülüyor. Buraların projeleri zemin açısından hazırdı." diyen Ömer Bulut,
 ufak bir revizyon yapmak suretiyle buraları hazır hale getirdiklerini söyledi.

Yaptığı açıklamada TOKİ olarak 3 önemli kriterleri olduğunu belirten Ömer Bulut, depremlerde kendilerini en çok olumsuz etkileyen hususların başında fay hattı geldiğini söyledi. TOKİ Başkanı Bulut, "Biz normal 50-100 metreye kadar teknik açıdan izin verilse bile bugün başladığımız tüm rezerv konut alanlarında en az 500 metre fay hattından uzak kalmak suretiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz." diye konuştu.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı! Konutlar fay hattından en az 500 metre uzağa yapılacak!

ZEMİN YAPISI

Açıklamasında ikincisinin zemin yapısı olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Bulut, taşıma gücü, sıvılaşma dahil olmak üzere yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu yerlerden kaçmak suretiyle daha çok zeminin sağlam olduğu kayalık, kireç taşı olan bölgelerde uygulamaları yaptıklarını belirtti.

Kaçındıkları bir konunun da yüksek yapılaşma olduğunu söyleyen Ömer Bulut, zaten son olarak yaptıkları 250 bin konutta zemin artı 3,4 ve  kat yapılar yaptıklarını kaydetti.

Ömer Bulut, zemin, fay hattına uzaklık ve kat yüksekliği bir de buna tünel kalıp sistemi düşünülecek olursa, burada süratle başlamış olmalarının teknik açısından uygunluğunun da hocalar ve bu işi bilenler tarafından da görüldüğünü kaydetti.

5 BİN KONUT YAPILACAK

Nurdağı’nda zemin etüt çalışması yapılan alanın 1 milyon metrekare olduğunu ve bölgeye 3 bin 500 ile 5 bin arası konut inşa edilmesinin öngörüldüğünü belirten Bulut, araziden alınan numunelerin incelenmesinden sonra alanda toplu konut çalışmalarına başlanabileceğini de kaydetti.

'Süreci iyi yönetemedik' diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören'den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

Depremin etkilediği 11 şehirde telaşla konut yapımına başlanması yeni felaketler getirebilir!

Hatay'daki 6.4'lük deprem çevre faylar için ne anlam taşıyor? Hangi bölgeler riskli? Hemen bakın!


Geri Dön