23 / 05 / 2024

Türk Lirası yükselişte! 

Türk Lirası yükselişte! 

TL'nin reel değerini ölçen reel efektif döviz kuru Eylül ayında 52,87'den 54,51'e yükseldi.



REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR?

Reel efektif döviz kuru, Türk lirasının satın alma gücündeki değişimin daha gerçekçi bir yansımasıdır.

TL ağırlıklı ortalama, Türkiye'nin dış ticaret ilişkisi içinde olduğu ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepete göre 'nominal efektif döviz kuru'nu ifade etmektedir. Fiyat etkileri için belirlenen ortalama düzeltmeye reel efektif döviz kuru denir. Bu mantıkla yapılan hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan nominal ve reel efektif döviz kurları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenli olarak yayınlanmaktadır. Bildiğimiz standart günlük döviz kuru ile karşılaştırıldığında, reel efektif döviz kuru, ağırlıklı ortalamalar ve fiyat etkilerinden oluşan daha derin bir hesaplamadır, dolayısıyla TL'nin satın alma gücündeki değişimlerin daha gerçekçi bir göstergesidir.

Reel efektif döviz kurundaki artış, TL'de gerçek bir artış anlamına gelir. Bu nedenle, yabancılar için yerli alışveriş sepetleri pahalı olacak ve Türkiye için yabancı alışveriş sepetleri daha ucuz olacak. Bu durumda ithalat artacak ve ihracat olumsuz etkilenecektir. İhracat rekabet gücü de düşüyor.

100 endeks değeri, ana para birimi ile dış ticaret yapan ülkenin para birimi arasındaki denkliği gösterir. Endeks 100'ün üzerinde olduğunda yerel para birimleri değerlidir. 100'lük bir düşüş, nispeten değersiz demektir.

Emeklinin 3 aylık zam oranı! SSK ve Bağ-Kur emeklileri çok sevinecek! İşte kuruş kuruş maaş listesi...
EYT bekleyenlere müjde! Bağ-Kur ve SSK prim farkı ortadan kalkacak!
Asgari ücret 1 Ocak 2023'te bu kadar olacak! Yeni asgari ücrette bu rakam vatandaşı havalara uçuracak!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön