23 / 07 / 2024

Türkiye, ‘zombi şirket’lerde dünyada ilk sırada!

Türkiye, ‘zombi şirket’lerde dünyada ilk sırada!

IMF, borcunu ödeyecek kadar gelir sağlayamayan ancak destekle ayakta kalmaya çalışan ‘zombi’ şirketleri inceledi. Türkiye, rapora göre yüzde 13’lük zombi şirket oranıyla ilk sırada yer aldı.




Konuya ilişkin olarak Bruno Albuquerque ve Roshan Iyer tarafından kaleme alınan ve 16 Haziran tarihinde kamuoyuyla paylaşılan raporda, zombi şirketler hem ekonomik sıkıntı içinde hem de kâr etme olasılıkları düşük olan şirketler olarak tanımlandı. Yazıda 2 bin senesinden bu yana dünya genelinde halka açık olmayan zombi şirketlere ilişkin yeni bir veri seti hesaplandığı aktarılırken, Türkiye’nin en yüksek zombi şirket oranına sahip ülke olduğun altı çizildi.

Türkiye’yi Endonezya, Romanya ve Rusya takip etti. Halka açık şirketler ele alındığı zaman ise Türkiye’nin 21’inci en çok zombi şirket payına sahip ülke olduğu gözlemlendi. Halka açık şirketlerle gerçekleştirilen hesaplamada en çok zombi şirket oranına sahip ülke Ürdün olarak kayıtlara geçerken, onu Güney Kıbrıs ve Yunanistan takip etti.

 Türkiye, ‘zombi şirket’lerde dünyada ilk sırada!

4 YIL KRİTİK

Salgın döneminde ekonomik yapıları iyice kötüleşen ve kâğıt üzerinde yaşayan şirketlere sağlanan krediler zombi şirketlerin payını son senelerde artırdı. Şirketler küresel çapta ‘zombi’ haline gelmesinin ardından maksimum 4 sene yaşayabiliyorlar. Bu sürenin bitiminde de o güne kadar aldıkları desteklerle ya bu kategoriden çıkıyorlar ya da batıyorlar. Söz konusu raporda, bankaların daha güçlü olduğu ve daha sıkı makro ihtiyati politikaların hayata geçirildiği ülkelerde zombi şirketlerin ekonomiyi tıkayıcı etkisinin azaldığına dikkat çekildi.

Erken emekli olmak isteyenler hemen baksın! Tek tek açıklandı!

Bitcoin geçen hafta yaşadığı kaybını telafi etti!

Dünyaca ünlü banka: ‘Faiz artışı kadar Merkez Bankası’nın iletişim dili de önemli’


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön