29 / 04 / 2024

Turkuaz Seramik pazar payını yüzde 18'e çıkarmayı hedefliyor!

Turkuaz Seramik pazar payını yüzde 18'e çıkarmayı hedefliyor!

Kayseri'de Avrupa'nın en büyük vitrifiye üretim tesisini hayata geçirdiklerini belirten Turkuaz Seramik'in patronu Özkaya, "% 13 olan pazar payımızı 18'e çıkaracağız" dedi



Türkiye'de seramik sağlık gereçleri sektöründe pazarın yüzde 13'üne sahip olan Turkuaz Seramik, 25 milyon euroluk yatırımla Avrupa'nın en büyük vitrifiye üretim tesisini hayata geçirdi. Kayseri İncesu Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 350 bin metrekarelik açık, 80 bin de kapalı alanda fabrika kuran şirket, üretimini de yüzde 100 artırdı. 


60 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ 

Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, yıllık 2.5 milyon adetlik üretimle sektörün en çok ihracat yapan ilk üç oyuncusu arasında yer aldıklarını söyledi. 60 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Özkaya, "Üretimimizin yüzde 35'ini ihraç ediyoruz. Bunun ise yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyoruz. 2015'te ABD'ye de satışa başladık" dedi. Türkiye'de pazarın yüzde 13'üne hakim olduklarını vurgulayan Özkaya, 2016'ta bu oranı yüzde 18'e, ihracatı ise yüzde 55'e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Seramik sektörüyle de ilgi değerlendirmelerde bulunun Abidin Özkaya, ambargonun kalktığı İran'ın büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Özkaya, "Enerji maliyetlerimiz yüksek. İran bu açıdan büyük avantaja sahip. İkinci sorunumuz da hammadde kaynağı. Son dönemde yapılaşma nedeniyle kil yataklarının üzerinin kapatılması sıkıntıyı daha da büyütüyor. Gümrük Birliği anlaşması da ihracatta bizim elimizi zayıflatıyor" diye konuştu. 


TEŞVİKLER SEKTÖREL OLSUN 

Türkiye'nin seramik sektöründe Avrupa'nın en büyük ihracatçısı olduğunu hatırlatan Özkaya, şunları anlattı: "Bunun devamlılığını sağlayabilmemiz için sektörümüzün desteğe ihtiyacı var. Önerimiz teşviklerin bölgesel değil sektörel olması yönünde. Eğer bu sağlanırsa hem verimlilik artar hem de ihracatta avantajlı konuma geçeriz." 


Vitrifiye sektöründe Türkiye:


İhracat miktarında İhracat değerinde Dünyada Avrupa' da Dünyada Avrupa' da 4. 5. 1. 3.3.5 mw'lık güneş enerjisi yatırımı yaptı


Yeni üretim tesisinde yaklaşık 4 milyon euroluk yatırımla 3.5 megavatlık güneş enerjisi yatırımı yaptıklarını belirten Özkaya, "Turkuaz Seramik'in yıllık enerji ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılıyoruz. Bunun cari açığa katkısı yıllık 900 bin dolar" dedi.


Sabah



Geri Dön