Yabancıya konut satışındaki 250 bin dolar kriteri fiyatları uçurdu!
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmek için 250 bin dolarlık bir konut satın almanın yeterli olması, doların TL karşısında uçmasının da etkisiyle sektördeki dengeler değişti. Evi 100 bin dolara alan ve satıcıyla anlaşan kişiler tapuda 250 bin dolar olarak gösterip, fiyatların armasını sağlıyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmek için 250 bin dolarlık bir konut satın almanın yeterli olması, doların Türk Lirası karşısında uçmasının da etkisiyle emlak piyasasındaki dengeler değişti.
Sözcü Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; ev fiyatlarındaki artışta vatandaşlık için konut satışlarında gerçekleştirilen hüllenin de etkili olduğu ileri sürülüyor. Konutu gerçekte 100 bin dolara alıp, satıcı ile anlama yaparak tapuda 250 bin dolar gösterip T.C. vatandaşlığına yarı fiyattan sahip olanların olduğu iddia ediliyor.
Gayrimenkul brokerı Songül Toprak Özsan, bu tip pek çok sahte satışlar yapıldığını, sahte ekspertiz raporu veren bazı kişilerin lisansının bu sebeple iptal edildiğine vurgu yaptı. Özsan, “Sahte satış gerçekleştirip daha düşük bedelli evleri vatandaşlık şartı olan 250 bin dolarmış gibi gösterip alanların çok olduğunu duyuyoruz. Özellikle Esenyurt, Beylikdüzü, Esenler bölgelerinde bu durum yaşanıyor. Bölgesel olarak fiyatları artırıyor bu satışlar. Bazı projeler var, sadece ortadoğulular oradan daire alıyor” şeklinde konuştu.
DENGE BOZULDU
Gayrimenkul piyasasında dengelerin şaştına dikkat çeken Özsan, kiralarda yaşanan yükselişlere ilişkin tartışmalarla ilgili enflasyon rakamlarına olan güvensizliğe vurgu yaptı. Özsan, “Piyasa yeterince konut yok, yeni konut yapılmıyor çünkü hem inşaat maliyetlerinde büyük artış var hem de pek çok bürokratik engel söz konusu. Böyle olunca fiyatlarda artış kaçınılmaz” diye konuştu.
Durum, enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını kanıtlıyor
Gayrimenkul brookerı Songül Toprak Özsan alıcının da kiracının da konut sahibinin de zor durumda olduğunun altını çizdi. Özsan, konuya ilişkin açıklamasında şunalrı söyledi:
“Ev sahiplerine ‘Enflasyon yüzde 15, bu kadar zam yapabilirsin' deniliyor ama hiçbir şeyin fiyatı yüzde 15 artmıyor. Yaşananlar, enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını gösteriyor.”
Özsan, kendilerinin konut kiralarken Findeks kredi notuna baktıklarına, konutları sigortaladıklarına ve avukatların hazırladığı sözleşmelerle çalıştıklarına vurgu yaparak, “Ev sahipleri kazançlarını doların getirisi ile kıyaslıyor” dedi.
Konut satışları ilk 8 ayda ne oldu?
Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!
Yabancıya konut satışı 2021'in ilk 8 ayında rekor kırdı!