28 / 04 / 2024

Yıllık enflasyon Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesinde! 

Yıllık enflasyon Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesinde! 

Acı verici derecede yüksek fiyatlara katlanmakla geçen iki yıllık bir zorluk oldu, Çarşamba günü yayınlanan en son Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre, yıllık enflasyon Nisan ayında yavaş ama istikrarlı yavaşlamasına devam etti.



Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, TÜFE Nisan'da sona eren 12 ayda %4,9 arttı ve Mart'taki %5'ten biraz daha yavaş bir artış hızını temsil ediyor . Rakamın değişmeden kalması ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı.

Manşet TÜFE oranının yavaşladığı art arda 10. aydır ve bu acı verici derecede yüksek enflasyonun yükselmeye başladığı Nisan 2021'den bu yana en düşük oranında.

Daha fazla dalgalanma eğiliminde olan gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda çekirdek TÜFE, Nisan'da sona eren 12 aylık dönemde %5,5'te değişmeden kaldı.

Aylık bazda, hem temel hem de çekirdek endeksler, bazıları yukarı yönlü baskı oluşturmak için daha yüksek yakıt ve ikinci el araba fiyatları bekleyen ekonomistlerin tahminleriyle uyumlu olarak %0,4'lük artışlar kaydetti.

EY baş ekonomisti Gregory Daco yaptığı açıklamada, "Yapışkan ve inişli çıkışlı, ancak hata yapmayın, enflasyon soğuyor" dedi.

Yıllık enflasyon Nisan 2021 den bu yana en düşük seviyesinde! 

Tüketiciler için bir miktar (hafif) rahatlama

Nisan ayı verileri, ana kategorilerde görülen en büyük aylık artışın kullanılmış otomobil ve kamyonlardan geldiğini gösterdi (Mart ayına göre %4,4 artış ancak yıldan yıla %6,6 düşüş); ve benzin (Mart ayına göre %3 artış, ancak yıllık %12,2 düşüş). Daha yüksek seyahat faaliyeti nedeniyle genellikle Nisan ayında yükselen gaz fiyatları, OPEC+'ın sürpriz bir üretim kesintisi açıklamasının ardından Nisan ayında yükseldi .

Ana endeksin yaklaşık üçte biri ve çekirdeğin %40'ı olan TÜFE'nin önemli bir kısmını oluşturan barınak maliyetleri de ay boyunca %0,4 artarak Ocak 2022'den bu yana en düşük aylık artış oldu. ekonomistler, büyük kategorinin bu yıl içinde "devrilmesi"nin ve kiralama piyasasında görülen düşüşleri daha yakından yansıtmasının beklendiğini söylüyor. BLS'nin verileri ne zaman topladığı ve kiralamalarda kiraların ne zaman değiştiğine ilişkin seyrek zamanlama nedeniyle, CPI'nin kiraları nasıl hesapladığı ve piyasada nasıl davrandıkları arasında önemli bir gecikme vardır.

Yıllık enflasyon Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesinde!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön