08 / 05 / 2024

Yurt dışında konut sahibi olmak neden önemli?

Yurt dışında konut sahibi olmak neden önemli?

Barratt London Uluslararası Satış Direktörü Stuart Leslie ve Uluslararası Satış Müdürü Asel Talipova İngiltere'de ‘Cinderella’ bölgelerine odaklanan Türk yatırımcıların nereleri tercih ettiğini ve Londra’da yatırım fırsatlarını anlattı. İşte o röportaj...



Sürdürülebilirlik / Çevreci elementler ile donatılmış çevre dostu evlere duyulan isteği açıklayabilir misiniz? Çevreci konutlar eskiye göre daha mı çok tercih ediliyor?
Artan enerji faturaları, yatırımcıları enerji verimliliği yüksek modern evlere yönlendiriyor. Barratt London, enerji bilincine sahip yaşama geçişin öncülerindendir. 2021'de, sunduğumuz evlerin yüzde 99'u ‘B’ veya üzeri olarak derecelendirilen EPC’liydi [Enerji Performans Sertifikası]. B ve üzeri EPC konut sayısı İngiltere’deki toplam emlak stokunun sadece yüzde 3,1'ini oluşturuyor. İngiltere ve Galler'de ortalama EPC derecesi 'D'dir. Sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı kabul ederek, 2021 Housebuilder Ödülleri'nde Yılın Sürdürülebilir Konut Üreticisi seçildik.

Şehir merkezlerinden kaçış, insanların evden çalışmak zorunda kaldıkça daha rahat bir çalışma ortamı arzulaması ve şehir merkezlerine uzaklığın sorun olmaktan çıkması konut sektörünü nasıl etkiliyor? Tercihlerde ne kadar etkili?
Covıd-19 pandemisi ile şehir merkezinin dışına çok yoğun bir ilgi oluştu ancak bu uzun soluklu olmadı çünkü Londra'nın heyecanı ve canlılığı insanları kendine geri çekti. Kiralama piyasası, satışlardan daha canlı olduğu için her zaman iyi bir göstergedir. Londra'nın merkezinde kiralık bir mülke olan talep artık kontrolden çıktı, piyasaya çıkan her konuta 20 ila 30 kişi talep gösteriyor ve 2 yıl öncesine göre kira bedellerinde yüzde 30-40 arasında bir artış var.

Yurt dışında konut sahibi olmak neden önemli?

Şu anda alıcılar arasında bu iki yaşam şeklinin en iyisi için bir talep görüyoruz– özellikle kişisel bahçe veya teraslı, peyzajlı ortak alanlara sahip ve daha büyük parklara ve yeşil alanlara yakın olan evler için talep artıyor. Toplu taşıma araçlarına yakınlık, evde çalışmaya uygun çalışma odası bulunan esnek yaşam alanları ile birleştiğinde ideal evi yaratıyor. Örneğin, Eastman Village'daki en küçük akıllı evlerimiz bile, özel balkona açılan, çalışma masası için yeri bulunan açık plan bir yaşam alanına sahip.

İnsanlar artık sadece haftada birkaç kez ofise gittikleri için işe gidip gelme süreleri, eskiye göre çok daha önemsiz bir hal almaya başladı. Bu sebeple, Hounslow'daki High Street Quarter veya Hayes'teki Hayes Village gibi Londra'nın merkezinin hemen dışındaki evler her zamankinden daha fazla talep görüyor.

Türkiye, Barratt London için neden önemli?
Türklerin Londra'ya yatırım için gelmesi artık bir gelenek haline geldi. Eğitim için İngiltere'ye pek çok kişi geldi ve Türkler Londra’ya yatırım yapmaktan oldukça memnun. Bu fırsatları kolaylaştırmak üzere İstanbul’a gelerek birebir görüşmeler gerçekleştirdik.

Türkiye gelişen bir girişimcilik ekonomisine sahip ve İngiltere'ye yatırım yapmaya devam ediyor. Bu yatırımcıların ihtiyaç duydukları modern, konforlu ve rahat evleri sağlamak için elverişli bir konumdayız. İngiltere'ye taşınmak için çalışma vizesi başvuruları son yıllarda üç kattan fazla arttı5, çünkü Brexit, AB üyesi olmayan vatandaşların ülkede yaşaması ve çalışması için iyi bir fırsat yaratıyor. Türk iş insanları da aktif olarak İngiltere pazarına giriyorlar. Mesela bir teknoloji şirketi olan Getir yakın zaman önce 100 milyon sterlin yatırım yapacağını ve 6 bin kişiye istihdam yaratacağını açıklamıştı.

http://www.telegraph.co.uk/news/2021/08/30/number-turks-wanting-work-uk-triples-year/ 

 

İngiltere'de konut fiyatları Mart 2022'de yüzde 11 arttı!

İngiltere’de kiralar cep yakıyor! İşte yıllık zam oranı!

İngiltere'de sosyal konut kiralarına yıllık yüzde 4,1 zam geldi!


Geri Dön