03 / 05 / 2024

1 milyonun altındaki araçlarla ilgili flaş gelişme! Artık hayal olacak

1 milyonun altındaki araçlarla ilgili flaş gelişme! Artık hayal olacak

Çin’den ithal edilen otomobillere getirilen ek vergi, birçok modelin fiyatının patlamasına sebebiyet verecek. Şimdilik birçok distribütör marka, ek vergiyi en azından ilk kez tanıttığı modellerde geçerli değil. İşte tüm detaylar...



Türkiye’de yeni bir otomobil sahibi olmak gittikçe güçleşiyor. Yurtdışında maliyetler de durmazken, ülkede yaşanan tedarik sorunu da bunun tuzu biberi oldu. Buna bir de demode vergi sistemi eklenince etiketler tavan yaptı. 

Karar'dan Ali Yıldırım'ın haberine göre, özellikle ülkedeki vergi artışları pazara girmek isteyen markaları bile endişelendiriyor. Çin’den geçen hafta gelen ek vergi artık bazı modellerin de şansını bitirdi. Togg için getirilen yeni vergi sistemi ülkeden gelen birçok modelin önünü şimdiden kesti. Türkiye’de faaliyet gösteren MG, Skywell, Seres, Leapmotor gibi markalar yüzde 54’e ulaşan ek vergiden direkt olarak zarar gördü.

Ayrıca dikkat çeken başka bir nokta ise Togg’un fiyatı. Türkiye pazarına yapılan vergi düzenlemelerine göre, 1.5 milyon lira seviyesinden gireceği tahmin edilen modele bütçeler ne kadar yetecek. Zaten sıfırdan pahalı satılan ikinci el araçlar için bir önlem alınmaz iken, ucuz modellere Türkiye’de rağbet oldukça yüksek. Birçok Avrupalı markanın milyon lira seviyelerinde sunduğu modelleri en azından Çinliler Türkiye’de bin lira seviyelerinde satışa sunabiliyordu. Fakat artık o bile rafa kalktı. Çin tarafında da getirilen bu ek vergiye büyük bir tepki var. Çin Ticaret Bakanı bile bu verginin kaldırılmasını talep etti. Çinli uzmanlar bu vergi hamlesinin dünyada örneği olmadığını da dile getirdi. Bunlar ilk etkilenen modellerden biri MG oldu. Yeni ZS EV’in şimdilik yüzde 40’lık dilime sokmayan Doğan Trend Otomotiv, MG4 için de aynı politikayı uyguluyor. Fakat yeni ithalatlarda mecburi vergi artışları olacağa benziyor. Türkiye pazarında daha önce yer almayan Çinli elektrikli modelleri resmi olarak ithal eden Ulu Motor da Çin darbesine mahsur kalan markalardan oldu. Leapmotor’u Türkiye pazarına sokan şirket, pişman mı değil mi bilinmiyor. Aracın fiyat etiketi oldukça yüksek çıktı. Sırada BYD ve Tesla var.


Geri Dön