21 / 05 / 2024

Araba alacaklar dikkat! Yeni zamlar kapıda! Mayıs'tan itibaren...

Araba alacaklar dikkat! Yeni zamlar kapıda! Mayıs'tan itibaren...

Araba alacakları yakından ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. Sektör temsilcileri Mayıs'tan itibaren araba fiyatlarına zam geleceğine dikkat çekti...



Üretim maliyetlerinde yaşanan yükselişin otomobil fiyatlarını etkilemesi zaten bekleniyordu. Fakat bunun ne oranda olacağı belli değildi. Konuyla ilgili ilk açıklama İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan tarafından yapıldı. Gülan, sene sonuna kadar otomobillerin fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artacağının beklendiğine dikkat çekti. 

Alp Gülan, pazarın son senelerde gerilediğine dikkat çekti ve  “Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30’luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar" ifadelerini kullanan Gülan, bu sefer kendilerinden kaynaklı olmayan yalnızca dışarıdaki sorunlar sebebiyle yüzde 25'e yakın bir zam beklentisinin olduğunu vurguladı.

Araba alacaklar dikkat! Yeni zamlar kapıda! Mayıs tan itibaren...

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması sebebiyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyetinin 200 dolar yükseldiğinin altını çizen Gülan, "Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enfl asyon artışı yaşanıyor" açıklamasında bulundu ve bütün bunlar toplandığında kur yükselmese bile Türkiye'ye otomobillerin yüzde 25 zamlı geleceğini aktardı. 

Bu zammın yalnızca otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki  yükseliş olduğunu işaret eden Gülan, Türkiye’deki vergi sistemi ve kura bağlı şekilde zam oranının daha da artabileceğinin altını çizdi. 

Araba alacaklar dikkat! Yeni zamlar kapıda! Mayıs tan itibaren...

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, sanayide yükselen maliyetler sebebiyle otomobil fiyatlarında yeni zamların kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, "“Son dönemde hammadde fiyatlarındaki rekor yükseliş ve lojistik maliyetlerindeki artış otomobillerin zamlanmasına neden olacak. Mayıs ve hazirandan itibaren bu zamları görmeye başlayacağız” diye konuştu ve fiyatların artmasının satışları olumsuz etkilediğini dile getirdi. 

Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre; DS Automobiles CEO’su Béatrice Foucher, otomobilde fiyat artışlarıyla ilgili, “Araç fiyatları artıyor. Bir tarafta hammadde, diğer tarafta çip krizi ve artan talep var. Öte yandan, lojistik maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Savaş sebebiyle çok başka noktalara gidiyor ve işler karmaşıklaşıyor. Araç maliyetlerinin artması dolayısıyla biz üreticiler de fiyatları artırmak zorunda kalıyoruz. Pazarı ve rakipleri takiip ederek, benzer fiyat konumlandırmalarını korumaya çalışıyoruz. Şu anda Avrupa’da, yüzde 2,2 kadar Alman rakiplerimizin üzerinde fiyatlandırma yapıyoruz. Tüm pazar şu an için fiyatlarını artırıyor. Biz ne yapacağız, insanlar bunun karşılığını ödeyecek mi noktasına gelecek olursak… Toplumsal olarak yüksek fiyatlar kabul edilebilir olmamakla birlikte ürettiğimiz her ürünün satıldığını ve yeni aracın gelmesini beklediğimizi görüyoruz. Önümüzdeki yıl daha fazla çip olması ve üretimin artması ile birlikte pazar beklentilerini karşılayabileceğiz. Şu anki işleyiş normal bir işleyiş değil elbette 2023’ün normalleşmesini öngörüyoruz. Ama elbette söylediğimiz gibi bu kadar yüksek bir sorun ortaya çıkacağı beklenmiyordu açıkçası." açıklamasında bulundu. 

Ramazan Bayramı'nda kiralık araç bulmak çok zor! İşte araç kiralamak için en uygun fiyatlar...

Dacia Sandero'da büyük indirim bekleniyor! Dacia Sandero fiyatı ne kadar düşecek? İşte 24 Nisan 2022 fiyat listesi...

2022 yılında engelli vatandaşların yararlanabileceği ÖTV muafiyetli araç alım limiti ne kadar oldu? İşte detaylar...


Geri Dön