06 / 05 / 2024

Başarı Erbaş:Motosiklet kullanılırsa trafikteki araç sayısı üçte bire iner!

Başarı Erbaş:Motosiklet kullanılırsa trafikteki araç sayısı üçte bire iner!

Her geçen gün kâbusa dönen İstanbul trafiğine bir çözüm de Motosiklet Endüstrisi Derneği’nden (MOTED) geldi. MOTED Başkanı Başarı Erbaş, “Ulaşımını kendi aracı ile sağlayanlar motosiklet kullansa trafikteki araç sayısı üçte bire iner” dedi...



Trafik problemi her geçen yıl katlanarak artıyor. Ne toplu taşıma araçları, ne de yeni açılan yollar trafik sorununa anında çare olmuyor.  Okulların açılmasıyla birlikte içinden çıkılmaz bir hal alan İstanbul trafiğine bir çözüm de Motosiklet Endüstrisi Derneği’nden (MOTED) geldi. 

İstanbul’daki trafik sorununa rahatlama getirecek olan en kolay ve hızlı çözümlerden birinin motosiklet kullanımını artırmak olduğunu söyleyen MOTED Başkanı Başarı Erbaş, “Bireysel ulaşımını kendi aracıyla sağlamak isteyenler motosikleti tercih etse trafikteki araç sayısı üçte bire iner” dedi. 


Toplu taşıma şimdilik yetersiz kalıyor


Mevcut toplu taşıma sistemlerinin yoğun nüfus için yetersiz kaldığına dikkat çeken Erbaş, “Bunun yanısıra mevcut araç sayısına her gün eklenen bin adetten fazla otomobil için yolların yeterli hale gelmesi de kısa veya uzun vadede mümkün görünmüyor. Bu durum da kendi aracı ile ulaşımını sağlamak isteyenler için en mantıklısı motosiklet. Çünkü şehir içindeki yolları genişletmek veya yol sayısını artırmak teknik olarak mümkün değil. Fakat bireysel ulaşımını kendi aracı ile sağlamak isteyenleri motosiklete yönlendirmek mümkün” açıklamasında bulundu.

Motosikletin bir otomobilin üçte biri kadar yer kapladığını ifade eden Başarı Erbaş, “Pratik bir hesapla günde 900 bin otomobil sahibi motosikleti tercih ettiğinde sadece 300 bin otomobil kadar yer kaplayacak. Aynı oranda daha az yakıt tüketecek, çevreye zararlı egsoz gazları daha az yayılacak. Yine yolları daha az aşındıracak ve sürücülere değerli yaşam zamanı kazandıracak” diye konuştu. 


Avrupalı motosikleti tercih ediyor


İstanbul gibi yolları çok geniş ve yeterli olmayan Avrupa şehirlerinde motosiklet kullanımının çok yaygın olduğunu söyleyen MOTED Başkanı Erbaş şöyle devam etti:

“Çünkü otomobilin gireceği yollar sınırlı ve dar, otopark çok pahalı ve yine trafik yoğun. Bu nedenle motosiklet kullanımı Avrupa ülkelerinde teşvik ediliyor. Sonuçta da motosiklet en geçerli ulaşım araçlarından birisi olarak Avrupa ülkelerinde yaşamın içerisinde yer alıyor.” 

Başarı Erbaş, özellikle trafik konusunun acil çözüm beklediği İstanbul gibi şehirlerde motosiklet kullanımının teşvik edilmesinin trafik yoğunluğunun azalmasına etki edeceğini anlattı. 




Geri Dön