26 / 06 / 2024

Borsada panik havası! Gelecekte neler bekliyor?

Borsada panik havası! Gelecekte neler bekliyor?

Günlerdir Borsa İstanbul’da yaşanan sert hareketlere karşı SPK hareketlendi. Açığa satış yapılabilen hisseler için yukarı adım kuralı getirilirken son olarak fonların taraf olduğu ters repo işlemlerinde pozisyon kapatma tarihini 28 Nisan’a uzatılmış oldu. İşte borsayı bekleyen gelecek...



Fonlar ne yapıyor?

Normal koşullarda fonlar portföyüne aldığı hisse senedini repo ile verip, karşılığında para alıp, aynı işlemi bir daha yapabiliyor. Dolayısıyla zımni bir kaldıraç oluşuyor. Söz konusu kısıtlama ile bu işlemlerin yapılma imkanı ortadan kaldırılmak istendi. Sert düşüşlerin sebebi ne? Yıl başından itibaren sert hareketlerin yaşandığı Borsa İstanbul’da düşüşün ilk sebebi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri daha erken bir tarihte yapabiliriz açıklaması sonrası seçim takviminde yaşanan belirsizlik gösterilebilir.

Bu haberin düzeltme için bir bahane olarak görülmesi ve açığa satış yapan algoritmik robotların devreye girmesiyle satışlar hız kazandı. Ayrıca son dönemde yüksek hacimli halka arzlara gösterilen yoğun ilgi de düşüşlerde etkili oldu. Analistlere göre, halka arzlardaki fırsatı kaçırmak istemeyen borsa yatırımcısı mevcut hisselerini satması da düşüşe bir başka neden olarak gösterildi. Son olarak pozisyon kapatmaya çalışan fonların da satış dalgasına katılması ve küçük yatırımcının panik satışları borsada sert bir satış dalgasına sebep oldu. Dün de gün içinde yüzde 4’ten fazla yükseliş yaşayan Borsa endeksi tekrar yüzde 3’e yakın düşüşe geçti. Fakat öğleden sonra gelen alımlarla tekrar pozitif tarafa döndü. Gün boyunca dalga boyu oldukça arttı.

Fonlara getirilen kısıtlama kararının uzatılması ile birlikte borsada panik havası dağıldı. Uzmanlar kalıcı bir düzenleme yapılması gerektiği konusunda görüş birliğine sahip. Düşüş yaşanması için önemli bir gerekçe olmadığını söyleyen uzmanlar, önümüzdeki süreçte bu düşüşlere karşılık olarak tepki yükselişlerinin yaşanma olasılığının yüksek olduğunu yine de küçük yatırımcının kredili işlem yapmaması gerektiği konusunda uyarıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön