18 / 05 / 2024

Banka kartınızın süresi bittiyse bu haberi mutlaka okuyun! Emekli promosyonu ve çip sorunu kart krizi yarattı

Banka kartınızın süresi bittiyse bu haberi mutlaka okuyun! Emekli promosyonu ve çip sorunu kart krizi yarattı

Bankalar tarihi geçen kartları yenilemekte sorun yaşıyor. Emekli promosyonu mesaisi ve yeni müşteriler için hazırlanan kartlara ilave olarak 2020'den beri süren çip krizi kart yenilemeyi sekteye uğratıyor.



Süresi biten kartlar e-ticareti etkileyecek

Kart sürelerinin uzatılmaması e-ticaretin açısından sorun yaratabilecek bir durum. Uzmanların verdiği bilgiye göre fiziksel POS ve ATM'lerde son kullanma tarihi geçmiş kartlar (banka bunu düzelteceği için) kullanılabilir. Ancak internet alışverişi için, bankanın ilgili alışveriş sitelerine bilgi göndermesi ve kullanıcıya da "son tarihi şuraya aldık" demesi gerekiyor. Öte yandan Türkiye'de elektronik kart üreten 3 tesisin üretim hacmi yıllık 100 milyon adet civarında olduğu belirtilirken bankaların ekstra talepleri nedeniyle bu tesislerin sipariş hacimlerinin Şubat 2023'e kadar dolu olduğu ifade ediliyor.

Pandemiyle başladı savaşla devam etti

Bankaların kullandığı EMV çiplerde 2021 yılının ortalarından itibaren sıkıntı yaşanmaya başlandı. 2022'de Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle sıkıntı katlandı. Rusya ve Ukrayna'dan temin edilen Neon, Palladyum gibi madenlerin tedariki zorlaştı ve global çapta talebe bağlı olarak yüzde 10-15 düzeyinde arz açığı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle EMV uyumlu çiplerin fiyatlarında 2021'de yüzde 50'den fazla artış görüldü. Aynı şekilde 2022'de fiyatların yüzde 20'den fazla artmasının beklendiği kaydediliyor.

Çip sorunu ne zaman bitecek?

Uzmanlara verdiği bilgiye göre pazarda son 6 aydır, normal fiyatının 3-4 katı fiyatla spot çiplerin bulunabiliyor. ABI Research firması, geçen yıl 2022 sonuna kadar 1 milyar ödeme kartının verilmesinin engelleneceğini öngörmüştü. Rusya - Ukrayna savaşı ile birlikte sıkıntının 2024 sonuna kadar süreceği görüşü kuvvet kazandı.

Çin'de acil çip toplantısı!

Amerika Birleşik Devletleri'nden Çin'e çip ihracatına yeni kısıtlamalar!

Çip krizi Avrupa’yı vurdu! En büyük darbeyi Almanya aldı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön