28 / 04 / 2024

Ev sahibi, ‘evi sattım’ diyerek kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibi, ‘evi sattım’ diyerek kiracıyı çıkarabilir mi?

Enflasyonun son bir senede meydana gelen tırmanışı ev sahibi ve kiracılar arasında da maddi nedenlerden kaynaklı ihtilafları zirveye çıkarırken, davalarda ev sahibi ve kiracı ihtilafından kaynaklı olanların oranı yüzde 30’a tırmanmış durumda.  Kiracısını çıkararak daha yüksek bedelle mülkünü kiralam



Buradaki detay ise bunu yapacak kişinin evin eski sahibi değil, yeni alıcı olması. Bu talep  yalnızca ev satışının ardından, yeni ev sahibi tarafından gerçekleştirilir.

SÖZLEŞMEYİ HER SENE YENİLEMEK GEREKİR Mİ?

Ev sahibi ve kiracı arasında her yıl kira sözleşmesini yenileme zorunluluğu da bulunmuyor.  Sözleşmeni süresi genellikle bir yıl olarak yapılsa da, taraflar anlaşmalı şekilde 2 yıl ya da 3 yıl gibi , başka bir zaman aralığı da belirleyebilir. Sözleşmede belirtilen süre sona erdiğinde tekrar yeni bir sözleşme yapma zorunluluğu bulunmazken, sözleşme aynı tarihte yenilenmiş sayılacaktır.

Peki ev sahibi kiracısını çıkarmak için hangi gerekçeyi göstermeli?  Kiracıyı çıkarmak için geçerli bir neden olmadıkça, kanunlar ve yönetmelikler kiracılardan yana. Kiracı,  evi boşaltmaya rıza göstermedikçe normal şartlarda kiracıyı tahliye etmeniz pek mümkün değil.

Ev sahibi, ‘evi sattım’ diyerek kiracıyı çıkarabilir mi?

Ancak bazı istisnalar da bulunuyor. Tahliye davası açmak bunlardan biri olurken,  mülke ev sahibinin  ya da aile üyelerinizden birinin ihtiyacı varsa ya da işyeri açmak gibi para gerektiren durumlarda ev sahibine kiracıya tahliye davası açma hakkı doğuyor.

Bunu yapabilmek içinse kira sözleşmesinin süresinin  bitmesini beklemek ve eve ihtiyaç olduğunu kanıtlamak zorunluluğu bulunuyor.

Instagram ve whatsapp’ta büyük tuzak! Sakın bunu yapmayın!

Riot Games’te işten çıkarma depremi! Kaç kişi çıkarıldı?

EYT'de prime takıldıysanız bir çare daha var! Bu yöntem hiç aklınıza gelmemiş olabilir!

Kripto borsası Bitzlato cephesinde şok gelişme! Kara para aklamakla suçlanıyor!

Elon Musk’la twitter arasında kan uyuşmazlığı son sürat! Reklam verenler de kaçıyor!


Geri Dön