14 / 05 / 2024

EYT’den emekli olabilmek için staj süresi eklenebilecek mi?

EYT’den emekli olabilmek için staj süresi eklenebilecek mi?

Sayıları 2 milyon 250 bini bulan EYT kapsamındaki çalışanlar, meclisten düzenlemenin geçerek emekli olmayı heyecanla bekliyor. Prim günü şartını kıl payı farkla kaçırdığını görenler ise staj süresi başlangıcının EYT’den emeklilik için prime eklenip eklenemeyeceğini merak ediyor. Peki staja başladığı



EYT’DEN EMEKLİLİK İÇİN STAJ SÜRESİ SAYILACAK MI?

1999 öncesi çıraklık ya da stajyerlik yapanların EYT açısından durumunun ne olacağına yönelik açıklama da, Bakan Vedat Bilgin cephesinden geldi. Vedat Bilgin,  EYT konusunda staj süresinin eklenip eklenmeyeceğine yönelik, “Staj bir mağduriyet konusu değil,  aslında staj bir eğitim sürecini anlatıyor. İş akdi stajdan itibaren başlamıyor, dolayısıyla EYT onu kapsamamaktadır” açıklamasında bulundu.

MESLEK LİSESİ STAJI  KAPSAMA GİRECEK Mİ?

Ortaöğretim ve yükseköğretim dönemlerinde meslek okullarına gidenler, bu sürede ayrıca mesleki staj da yapıyor. Ancak yapılan bu stajlarda emekliliğe esas olan uzun vadeli prim ödemesi yapılmıyor.

EYT’den emekli olabilmek için staj süresi eklenebilecek mi?

Burada yalnızca kısa vadeli sigorta primi ödemesi yapıldığından sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Ancak doğum borçlanmalarında durum değişiyor ve bu süre de başlangıç olarak kabul ediliyor.

Meclise gelen düzenlemeye göre emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar, EYT kapsamında emeklilik hakkına kavuşuyor. Bu tarihte çıkarılan yasayla birlikte, emeklilik için 58'e kadar uzatılan yaş şartı konulmuştu. EYT düzenlemesinde, 5000 prim günü kadınlar 20 yıllık sürede, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresiyle emekliliğe hak kazanmış oluyor. Ayrıca emekli olmak için hiçbir yaş sınırı da bulunmuyor.

Axess’ten inanılmaz kampanya! Kuruş masraf ödemeden 15 bin TL veriyor! Üstelik taksitle!

 O paralar elektrik faturalarından düşülecek! EPDK Başkanı açıkladı!

O mesleklerde çalışanlar havalara uçacak! Maaşlarına tam 10 bin liradan fazla zam geliyor

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön