23 / 12 / 2024

Gayrimenkul hukuku şufa hakkı!

Gayrimenkul hukuku şufa hakkı!

Önalım hakkı olarak da ifade edilen şufa hakkı, gayrimenkul hukukuna ait bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Şufa hakkı, gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak ifade ediliyor...



Gayrimenkul hukuku şufa hakkı!

Gayrimenkul hukuku kapsamında yer alan şufa hakkı; hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan hakları doğrultusunda; hisseye konu olan malın satışı söz konusu olduğu zaman bir hissedarın, malı yabancı bir kimseden önce alma hakkının olduğu anlamına geliyor.


Şufa hakkının tapu kütüğünde şerhine gerek duyulmuyor. Taşınmaz bir malda az veya çok oluşuna bakılmaksızın hisse sahibi olmak yeterli oluyor. Böyle bir malın satışı söz konusu olduğunda, şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya ait oluyor. Bu ihbar, şufa hakkı sahiplerine noter aracılığı ile bildirilebiliyor.


Şufa hakkı süresi 

Şufa hakkı, taşınmaz mal üzerindeki satışın hissedara bildirildiği tarih üzerinden üç ay geçmesi halinde düşmüş sayılıyor. Şufa hakkı her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor.


Şufa hakkından feragat

Hisse sahipleri, kendilerine kanunen tanınan şufa hakkından istedikleri takdirde feragat edebiliyor. Buna bağlı olarak hissedar şufa hakkını kullanmayacağına dair açıklama yapabiliyor. Yapılan bu bildirim, taşınmaz üzerindeki şufa hakkından feragat için tapu kütüğüne de şerh ediliyor.


Sözleşmeden doğan şufa hakkı

Bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınan şufa hakkıdır. Bu şufa sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor. Şufa hakkının tapu siciline şerhi, malik veya yetkili temsilcinin yazılı istemi ile olur. Ancak şufa sözleşmesinin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekir. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebiliyor.



Şufa hakkı bildirimi!
Şufa hakkı nedir?




Geri Dön