08 / 07 / 2024

asfalt nedir ve çeşitleri nelerdir

asfalt nedir ve çeşitleri nelerdir

Zemine dökülerek, yol yapımlarında kullanılan asfalt nedir ve çeşitleri nelerdir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Tuğla fiyatları ne kadar? Tuğla seçimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

İnşaat alanında, yapı malzemeleri arasında önemli bir yere sahip olan tuğlalar, projelerin maliyetini doğrudan etkilemektedir. 2024 senesi tuğla fiyatları ve projelerde kullanılmak için en uygun tuğla seçimi nedir ve nasıl olmalıdır?

Şartlı sağlık yardımı nedir ve nasıl alınır? 

Şartlı sağlık yardımı, ekonomik güçlük içerisinde olan haneler için bir uygulanan bir yardım programıdır. Bu kapsamda, şartlı sağlık yardımı ile ilişkin detayların ne olduğu ve bu yardım için nasıl başvuru yapılacağı vatandaşlar arasında merak ediliyor.

Temettü nasıl alınır? Bir gün önce alınan hisse temettü verir mi?

Borsa İstanbul’da temettü ödemeleri başladı. Peki birçok yatırımcının tercihi olan temettü nedir ve nasıl alınır, bir gün önce alınan hisse temettü verir mi? Uzmanı bu soruları cevapladı.

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkacak mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarak devam ederken, kira zammını yüzde 25 ile sınırlandıran uygulamanın 2024’te sona erip ermeyeceği de merak konusu. İşte kira zammı sınırlamasında son karar nedir ve haberin detayları...

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?

Giydirme cephe nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat sektöründe de yenilikçi uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalardan biri de giydirme cephe olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, yapıların korunaklı ve güvenli olmasını sağlamak amacıyla yapılır. Peki giydirme cephesi nedir ve neden tercih edilir? 

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kimler arasında yapılır?

Gayrimenkul alanında kullanılan ve belirli bir işlemi kapsayan kat karşılığı anlaşması önemli bir kavramdır. Bu anlaşma gayrimenkulde söz sahibi olan belirli kişiler arasında yapılır ve önemli bir amaç taşır. Peki kat karşılığı anlaşması nedir ve kimler arasında yapılır?

Blok nizam nedir?

Blok nizam, ilgili yönetmelikler tarafından belirlenen bir bahçe düzenidir. Ayrık nizam ve bitişik nizam da farklı düzenlemeleri ifade eder. Peki blok nizam nedir, özellikleri nelerdir, önemi nedir ve neden yapılır? İşte blok nizam hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler…

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

Yapı ve gayrimenkul sektöründe en çok karşılaşılan terimlerden biri de iskandır. İskan, yapının oturum iznini belgeleyen bir evraktır. Bu nedenle yapı sahiplerinin alması önemlidir. Eğer iskan belgeniz varsa sorgulamanız gerekir. Peki iskan sorgulama nedir ve nasıl yapılır?

20 yıl sonra enflasyon muhasebesi yeniden uygulanacak! Bu uygulama vergi matrahlarını etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra enflasyon muhasebesinin ikinci kez uygulanacağını duyurdu. Bu önemli gelişme, 2024 ve sonraki yıllar için vergi matrahını etkileyecek sonuçlar doğuracak. Peki enflasyon muhasebesi nedir ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar…

Fuzuli işgal ne demek? Fuzuli işgal nedeniyle tahliye nasıl olur?

Fuzuli işgal, gayrimenkul alanında kullanılan terimlerden biridir. Gecekondulaşma olarak da İngilizce’den Türkçe’ye geçen bu terimin asıl anlamını bilmekte fayda var. Gayrimenkul hukuğunda bu terim biraz farklı tanımlanır. Peki fuzuli işgal nedir ve yasal sonuçları nelerdir? 

İpotek varken kredi çekilebilir mi?

Alacak ve borç ilişkilerinde iktisadi terimlerin bilinmesi, her iki tarafın güvenliğini sağlamak için önemlidir. Bu terimleri bilmek hem borç verenin hem de borç alanın rahat bir şekilde işlem yapabilmesini sağlar. Peki ipotek nedir ve ipotek kredi çekilmesine engel mi?

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?

Tapuda ipka önemli bir gayrimenkul terimidir. Hisseli mülkiyet alanında kullanılan bu terimi detaylı bir şekilde bilmek gerekir. Peki tapuda ipka nedir, ipka tapu nedir ve tapuda ipka işlemleri nasıl yapılır? İşte tapuda ipka ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında…

asfalt nedir ve çeşitleri nelerdir Haberi

asfalt nedir ve çeşitleri nelerdir

Asfalt nedir?

Asfalt, petrolün ayrışması ile oluşan, içinde bitümlü maddeler bulunan siyah renkte şekilsiz mineral hidrokarbonlara verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. 


Asfalt nasıl yapılır?

Asfalt hem petrolü damıtmak yoluyla da elde edilebiliyor. Asfalt iki türlü uygulanarak su geçirmez bir yüzey elde edilebiliyor. Bunlar: Mastik asfalt ya da silindirlenmiş asfalt olarak.


Afalt çeşitleri

- Doğal asfalt

Topraktan çıkarıldığı durumda bulunan asfalta, doğal asfalt deniyor.


- Ekmek asfalt

Doğal asfalt ile yüzde 14-20 bitüm katıp ısıttıktan sonra kalıplara dökerek elde edilen 25 kilogramlık blok ya da yapay olarak, ince kalker ununu petrol asıllı bitüm ile karıştırıp ısıtılarak yapılan asfalta deniyor.


- Mastik asfalt

Sızdırmazlık için kullanılan mineral agrega, mineral dolgu maddeleri ve asfalt çimentosu karışımından meydana gelen gerece deniyor. Sıcak sıvı mastik asfalt, beton dam üzerine ya da bir yol yüzeyine...