09 / 01 / 2025

depreme dayanıklı binaların önemi

depreme dayanıklı binaların önemi

Habertürk Gazetesi'nin yazarlarından Mimar Esin Tümer bugünkü yazısında depremde karşılaşılabilecek yapısal sorunları kaleme aldı. İşte Esin Tümer'in o yazısı..

TMMOB'dan imar barışı çıkışı: Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır hükmü iptal edilmeli!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan "Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır hükmü iptal edilmeli" çağrısı geldi. İşte o açıklama...

AYM'den flaş karar: Yapıların depreme dayanıklılığının denetlenmesinde artık kamu kurumları da sorumlu! 

Anayasa Mahkemesi, İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesindeki, "Yapının depreme dayanıklılığı durumu malikin sorumluluğunda bulunur" düzenlemesinin iptaline karar verdi. İşte ayrıntılar...

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi 18-21 Aralık’ta İstanbul Fuar Merkezi’nde!

Pek çok uzman olası yıkıcı depremlere karşı önlem alınması uyarısında bulunurken, ST Alternatif Fuarcılık 18-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde çok sayıda sektör derneklerinin de desteğiyle Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi düzenleyecek.

Depreme dayanıklı binaların temel özelliği: Kolonların kirişlerden daha güçlü olması!  

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre; depreme karşı dayanıklı binaların en temel özelliği, kolonların kirişlerden daha güçlü olmasıdır. Peki güçlü kolon zayıf kiriş prensibi ne demek? İnşaat doktoru sosyal medya hesabından açıkladı...

Depreme dayanıklı binalar nasıl inşa edilmeli? Uzmanı uyarıyor! Depremde ilk bu binalar yıkılıyor!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, deprem esnasında yapıların en fazla zorlanan bölgelerine değinerek, depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğini açıkladı.  

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu tutulacak! AYM'den kritik karar çıktı! 

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karar verdi. Buna göre, binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak. İşte detaylar...

Depreme dayanıklı binalar nasıl olmalı? Uzman isim iki kritik özelliği açıkladı! 

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Abdulkerim İlgün, depremlerin afete dönüşmemesi ve binaların daha dayanıklı olması için alınabilecek önlemlerle ilgili bilgiler paylaştı.

Depreme dayanıklı sağlam yapılar için tek şart: Gerçek bir denetim!

Ülke genelinde deprem zararını azaltmak için toplumsal olarak bilinçlenmek ve depreme dayanıklı yapılaşmanın hayata geçirilmesi gerekiyor.

İzmir hızla dönüşüyor: Depreme dayanıklı mahalleler için 4.5 milyar TL'lik kaynak!

İzmir’de 6 bölgede 8 etap halinde süren yaklaşık 820 bin metrekarelik dev bir alanda depreme dayanıklı yeni mahalleler oluşturuluyor. Depreme dayanıklı mahalleler için 4.5 milyar TL'lik kaynak ayrıldı.

İmar affı değil, depreme dayanıklı binalar istiyoruz! 

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorunların devam ettiğini ve çözüme kavuşturulmadığını vurguladı. Akarken '' İmar affı değil depreme dayanıklı binalar istiyoruz'' dedi. 

14 OSB'deki fabrikaların 2 milyon metrekarelik alanları depreme dayanıklı hale getirildi!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Tekirdağ'da 14 Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2 milyon metrekarelik alan depreme dayanıklı hale getirildi. 

Hangi şehirler depreme dayanıklı? Uzman isim milyonların merak ettiği soruyu açıkladı!

Özellikle 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerinden sonra vatandaşlar güvenli şehirleri araştırmaya başladı. Uzman isim, hangi şehirlerin depreme dayanıklı olduğunu açıkladı. İşte detaylar...

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Depreme dayanıklı güvenli yapılar inşa etmeliyiz!

Şehircilik Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu gelecek nesiller için enerji verimli, çevre dostu, depreme dayanıklı güvenli yapıların inşa edilmesi gerektiğine değindi.

depreme dayanıklı binaların önemi Haberi

depreme dayanıklı binaların önemi

Afet ve Acil Durum yönetimi olarak çok da parlak bir seviyede olduğumuz söylenemez. Deprem haftası nedeni ile 1 - 7 Mart günlerinde hatırladığımız “Afet halleri hiç gelmesin” demek romantik bir temenniden öteye gitmiyor maalesef. Keza ülkemizdeki kırılmalar tarihi, yakın bir gelecekte Marmara Bölgesi için hazırlıklı olmamız gerektiği gerçeğini bilimsel olarak da kanıtlamış durumda. Peki ne kadar hazırız?

Meteorolojik tahminler sırasında gerek kamu gerek özel kurumlardan duyduğumuz “yağmur, sel, fırtına uyarıları”nı artık dikkate alır olduk. Bazen aracımızı çıkarmayarak, bazen de alternatif ulaşım ağlarını kullanarak gündelik akışı organize ediyoruz. Lakin “deprem” için hazır olma hali ne bu kadar kolay ne de gündeliği devam ettirebilecek kadar basit! Evet çok okuyoruz ama başımıza gelme olasılığını düşünerek öncesi aksiyonları nedense hiç hayata geçirmiyoruz. Oysa özellikle...