05 / 05 / 2024

ev kira stopajı

ev kira stopajı

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü yazısında okuyucularından birinin sorduğu; "Kiracı, kira stopajını yatırmazsa ne olur?" sorusuna yanıt verdi. Kızılot yazısında kira stopajına değindi...

Kira geliri elde edenler aman dikkat! Bunu yapmayanlar yandı! 

2023'te ev kira gelirleri 21 bin TL'nin üzerinde olanlar ve iş yeri kira gelirleri 150 bin TL'nin üzerinde olanlar vergi beyannamesi verecek. Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Sosyal medya fenomeninden pişmanlık açıklaması! Ev kiralarında yüzde 25 sınırı hata!

Sosyal medya fenomeni, regülasyonun pişmanlık getirmeye başladığını belirtti. Sözleşme özgünlüğünün bozulması ile huzurun kalmadığından bahseden fenomen ev kira kontratlarındaki anlaşmalara değinerek hatalar yapıldığını söyledi.

Ünlü avukattan çarpıcı açıklama: Vatandaş 'siyaset ve oy üzerinden bana parmak sallama' diyor! Vatandaşın derdi ev, kira

Seçimlere sayılı günler kaldı. Belediye Başkanları birbirleri ile koltuk savaşı yaparken olan yine vatandaşa oluyor. Ünlü avukat Ersan Şen ise vatandaşın derdinin koltuğa kimin geçeceğinin olmadığını asıl dertlerinin neler olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı...

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

İş yeri kiralarından alınan yüzde 20'lik stopaj gündemden düşmüyor. Prof. Dr. Murat Batı, kiracıları bu yükten kurtarmak için iş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar..

İş yeri/ev kira zammı ne kadar oldu? Konutta yüzde 25 kira zammı geçerli mi?

Aralık ayı kira artış oranı, kasım ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan kasım ayı enflasyonuyla birlikte, kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamları da netlik kazandı.

Kira stopajını kim nereye öder?

Kira stopajı, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca kiraya verilen taşınmaz mallar üzerinden alınan bir vergidir. Belirli dönemlerde belirli tarafların ödemesi gereken bu vergi bazı özelliklere sahiptir. Peki kira stopajını kim nereye öder? İşte kira stopajıyla ilgili bilgiler...

Kira stopajı ne işe yarar?

Ticari gayrimenkul alanında kullanılan kavramlardan biri de kira stopajı olarak karşımıza çıkıyor. Ticari gayrimenkullerin vergilerinin düzenli bir şekilde ödenmesini sağlayan kira sözleşmesi büyük bir rol oynar. Peki kira sözleşmesi nasıl hesaplanır? İşte kira sözleşmesi ile ilgili bilgiler...

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı, bazı taşınmazlar için ödenmesi gereken bir vergidir. Ticari taşınmazlar için geçerli olan bu vergi, her iş yeri için farklı miktarlarda ödenmektedir. Belirli bir hesaplama formülü olduğu için iş yeri için hesaplanabilir. Peki kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Mülk kiralama için kiracı ve mülk sahibi arasında yazılı bir kira sözleşmesi yapılmalıdır. Peki, kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi icin ne gerekli? Ev kira sözleşmesi nerede yapılır? Resmi kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir? İş yeri, dükkan kira zam oranı ne kadar oldu?

Nisan ayı enflasyon oranı bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Vatandaşlar bu kapsamda Ev kira artış oranı ne kadar oldu? İş yeri, dükkan kira zam oranı kaç TL? sorularına yanıt arıyor. 

Ev satılınca kiracı çıkmak zorunda mı? Ev kira kontratı kaç yıl geçerli?

Kiracıların ve ev sahiplerinin bilmesi gereken birtakım hususlar vardır. İşte o hususlara dair merak edilen detaylar!

Kira stopajı yılda kaç kez ödenir?

Kira stopajı kiracıları ve mülk sahiplerini ilgilendiren önemli bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajına dair yöneltilen sorular ve cevapları…

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopajı konusu pek çok kiracıyı ilgilendiren bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajı nedir sorusu da yöneltilmektedir. İşte merak edilen detaylar…

ev kira stopajı Haberi

ev kira stopajı

1- Mal Sahibi Yatırılmayan Stopajdan Sorumlu mu? 

Vergi kesintisi olayında "müteselsilen sorumluluk" yani zincirleme sorumluluk diye bir kural var. Vergi kesintisi yapmak zorunda olan kişi, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumlu (VUK Md. 11/1). 


Ancak, vergi kesintisi yapmak ve vergi dairesine yatırmak zorunda olanların, bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde, verginin ödenmesinden, menfaat sağlamak suretiyle, dolaylı olarak ilişkide bulunduğu tespit olunanlar, müteselsilen sorumludur (VUK Md. 11/3). 


Bu maddeden, ilk bakışta, mal sahibinin de sorumluluğunun olduğu anlamı ortaya çıkıyor. Ancak, ilgili maddeyi okumaya devam ettiğimizde, müteselsil sorumlulukla ilgili usul ve esasların, Maliye Bakanlığı'nca belirleneceğinin belirtildiğini görüyoruz (VUK Md. 11/5). Nitekim, Maliyenin zirai ürün alımları konusunda yaptığı, bu tür bir belirleme var. 


Ancak, işyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi...