03 / 05 / 2024

Günlük konut kira geliri banka zorunluluğu

Günlük konut kira geliri banka zorunluluğu

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan tebliğ ile günlük konut kiralamalarına banka zorunluluğu geldi. Uygulama 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek..

İlanı görenler inanamadı! Çeşme'deki villanın 107 günlük kirası yok artık dedirtti!

İzmir Çeşme'deki villanın 107 günlük kira bedelini görenler gözlerine inanamadı. Ayayorgi ve Dalyan arasında yer alan tripleks dairenin fiyatını görenler kiralık değil satılık fiyatı zannetti. 

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Airbnb düzenlemesi meyvelerini vermeye başladı. Günlük kiralık konut sayısı 2 ayda, 13 bin 472’den 3 bin adede kadar indi. Ayrıca bunun dışında güvenlik kontrolüne alınmış olan bu konutlar vergiye de tabi duruma getirildi.

Günlük kiralık evlerde ilan oyunu! İlan sitelerinde 200, gerçekte olan 2 bin Türk Lirası...

28 Aralık 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" ile Airbnb ve benzeri günlük konut kiralama kapsamında yeni kural ve düzenlemeler 1 Ocak 2024'te yürürlükte yerini aldı.

İnşaat sektöründe işçi krizi büyüyor! Günlük 2 bin liraya çalışan bulunamıyor!

İnşaat maliyetlerindeki artış, konut fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Sektör temsilcileri ise bir taraftan istihdamı artırmanın çabasına girdi. Günlük 2 bin lira ile çalışacak işçi bulunamıyor.

Günlük kiralık evler şimdi de saatlik kiralanıyor!

Bazı mülk sahipleri evlerini günlük kiralamak yerine saatlik kiraya veriyor. Saati 100 liraya konut pazarlayan da var, hafta sonu fiyat farkı isteyen de...

Kiracı olduğu evi günlük kiralayana 100 bin TL ceza!

Konut kira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 

Günlük kiralamada yeni dönem! Piyasaya doping olacak

Günlük konut kiralamayla ilgili yasal düzenlemede yeni dönem başladı. İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, yeni düzenlemenin gayrimenkul piyasasına olumlu yansıyacağını, hem kiracıya hem de apartman sakinlerine yarayacağını ifade etti.

Günlük kiralık daire sayısında üst üste rekor! Tamı tamına 24 bine ulaştı!

Konut sahibi ve kiracı davaları mahkemeleri kilitlerken, günlük kiralık dairelerin yıldızı parladı. Aylık kira fiyatlarını 2 katına çıkaran günlük kiralıkların sayısı 24 bine ulaştı.

Riskli raporu verilen binalar tartışmaları ateşledi! 60 günlük tahliye süresi sebebiyle malikler resmi rapor istemiyor!

Yapı denetim firmalarının verdiği "riskli" raporunun ardından malikler arasında yeni bir kavga sebebi oluştu. 60 günlük tahliye süresi sebebiyle malikler resmi rapor istemezken, "Kira gelirimden olurum, denetim istemiyorum" diyenler bile gündeme geliyor.

Günlük kiralık ev piyasasında son dakika! Denetimler artıyor! 

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, günlük kiralık konut piyasasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, sektörde denetimlerin artırıldığını belirtti...

Günlük kiralık evlerde fiyatlar yüzde 50 arttı! 20 bin konut günlük kiralamada!

Günlük kiralık konut pazarı büyümesine devam ediyor. Bir senede yüzde 10 yükseliş kaydedilen günlük kiralık evlerde pazarın yüzde 52'lik kısmı megakent İstanbul'da yer alıyor.

Günlük kiralamalarda talep patladı! 

Bodrum'da fahiş kira artışları ile beraber günlük kiralamalarda talep patlaması yaşanıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, fahiş fiyatlara yasal girişimlerde bulunacağını dile getirdi. 

Konut sektöründe günlük kiralama tartışması!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, günlük, haftalık, hatta saatlik ev kiralamalarına yasak getirilmesi için girişimlerde bulunacağına vurgu yaptı.

Günlük konut kira geliri banka zorunluluğu Haberi

Günlük konut kira geliri banka zorunluluğu

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 268)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.


Tebliğ ile konut kiralamalarında elde edilen gelirlerin banka aracılığı ile ödenmesinin kapsamı genişletildi.


Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin  banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirildi.


Buna göre, tutara bakılmaksızın haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında elde edilen gelirin banka veya PTT aracılığı ile ödenmesi gerekecek. Uygulama 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek.


TEBLİĞ METNİ


Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 268)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 298)


MADDE 1...