02 / 05 / 2024

izale-i şuyu hisseli tapu

izale-i şuyu hisseli tapu

Hisseli tapuların satışı için tüm hissedarların onay vermemesi halinde ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır? Dava, hangi mahkemede açılır?

Konut ve arsa mirasçıları dikkat! Yeni düzenleme ile hisseli tapular daha kolay paylaşılacak! İşte ayrıntılar...

Konut ve arsa gibi gayrimenkullerin hisselere bölünmesiyle ilgili yaşanan hukuki karmaşalar yeni bir uygulamanın devreye girmesiyle daha kolay hale geldi. Peki hisseli tapular nasıl paylaşılıyor? işte ayrıntılar... 

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hakkınızı kaçırmamak için mutlaka bunu yapın!

Hisseli tapu sahiplerinin beklediği haber geldi. Evde hissesi olanlar, ev satıldığında hakkını nasıl alabilir? İşte merak edilen bu sorunun yanıtı…

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

DASK ve TOBBUYUM'dan afetlerden kaynaklı kayıp uyuşmazlıkları için işbirliği olanağı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afetlerden ötürü kayıplara uğrayan vatandaşların uyuşmazlıklarının en kısa zamanda ve etkili bir şekilde çözülmesi için işbirliğine gidiyor.

Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Aniden hisseli tapu ortağınız değişebilir, piyasanın yarı fiyatına kayar gider!

Hisseli tapusu olan vatandaşların dikkat etmesi gerek bazı maddeler bulunuyor. Bilindiği üzere her hissedar, mülkiyete sahip olma ve üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor. 

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

Hisseli tapusu olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Bu kapsamda hissedarlar kardeş ise taşınmazın devri için noter onayı aranmayacak. İşte detaylar...

Hisseli tapu tek tapu olur mu? Hisseli tapu haciz işlemi nasıl yapılır?

Hisseli tapu tek tapu olur mu ve Hisseli tapu haciz işlemi nasıl yapılır sorularının yanıtları tapu sahipleri tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte hisseli tapu ile ilgili detaylar...

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

Atalardan mirası kalanlar bunu yapmanız şart! Hisseli tapuda bakın ne değişti!

Miras kalanlar dikkat. Özellikle size kalan miras ev ise elinizi hızlı tutmanız gerekiyor. Hisseli tapu satışında problem yaşanmaması için adımların hızla atılması gerekiyor. 

Noterden tapu hisse devri için gerekli evraklar nelerdir? Hisseli tapu nasıl üzerine alınır?

Tapu sahipleri özellikle hisseli tapu sahipleri alım ve satım işlemlerine dair her detayı bilmek istiyor. Hangi evrakların gerekli olduğu ve hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılabileceği merakla araştırılıyor. İşte o detaylar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden hisseli tapu sahipleri için çok önemli uyarı! Hemen bakın!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden hisseli tapu sahipleri için çok önemli uyarı geldi. Hisseli tapu sahipleri hemen bu habere bakın...

Hisseli tapusu olanlar dikkat! Hisseli Tapudan Müstakil Tapuya Geçiş: Riskler ve Şartlar!

Hisseli tapu sahipleri için önemli bir konu olan hisseli tapuların müstakil tapuya dönüştürülmesi süreci merak ediliyor. Bu sürecin detaylarını ve hisseli tapu hakkında diğer merak edilenleri sizlerle paylaşıyoruz.

izale-i şuyu hisseli tapu Haberi

izale-i şuyu hisseli tapu

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası!

Hisseli tapuların satışı için tüm hissedarların onay vermemesi halinde ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Bu dava, taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılan dava olarak karşımıza çıkıyor.


Ortakığın giderilmesi davası ile hissedarlar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıklar çözülüyor. Ortaklığın giderilmesi davasında yetki Sulh Hukuk Mahkemelerinde oluyor. 


Dava açmak için, taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor.


Ortaklığın giderilmesi dava masrafları:

-Payları oranında:

Yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara "payları oranında" yükletiliyor. (6. HD. 28.11.2005 T., E: 2005/9580, K: 2005/10903)


- Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekir. Vekili olanın davacı...