03 / 05 / 2024

Konut satışına kredi dopingi

Konut satışına kredi dopingi

Konut satışları katlanarak artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında konut satışları yüzde 42.7 artarak, 119 bin 317 oldu. Konut kredisiyle yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96.5 artış göste

Yüksek faizler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Yaptığı açıklamada Antalya'da Mart'ta konut satışında yüzde 7 oranında gerileme yaşandığını dile getiren  ATSO Başkanı Ali Bahar yüksek faizlerin konut satışlarını durma noktasına getirdiğini söyledi.

Konut satışları aylar sonra ilk kez arttı, ünlü ekonomistten şaşırtan yorum geldi!

Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 arttı. Konu ile ilgili bir paylaşım yapan Ekonomist Cihat Çiçek, "Bu kadar kiracı bezdirici, kredi caydırıcı koşullara rağmen bu kadar konut satışı muhteşem." ifadelerini kullandı.

Konut kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azaldı. Bu düşüşün en büyük nedeninin konut kredisi faizlerindeki yükseliş olduğu belirtildi. 

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

Yükselen konut fiyatlarının, sektörü istenmeyen bir seviyeye taşıdığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ''Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı'' dedi.

2023'te 1 milyon 226 bin konut satıldı! Bu kadar konutu kredi kullanmadan kim alıyor?

2023'te 1 milyon 226 bin konut satılırken, geçen yıla göre yüzde 17,5 düşüş yaşandı. Piyasa koşullarına göre bu satışların çok bile olduğunu söyleyen Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci '' Bu kadar konutu kredi kullanmadan kim alıyor?'' diye sordu. İşte detaylar...

Kredi faizleri ve satılık ev fiyatlarının pahalılığı konut satışlarını düşürdü!

TÜİK verilerine göre, konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleşti. konut satışlarındaki düşüşün nedeni kredi faizlerinin yüksek olması ve ev fiyatlarının pahalıya satılması gösterildi. 

Milletvekilinden yabancıya konut satışına yeni kriter getirilsin önerisi!

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, yabancıya konut satışı ile ilgili detayları paylaştı ve bir öneride bulundu. İşte Kocamaz'ın konu ile ilgili o açıklaması...

Konut kredi faizlerinin yükselmesi konut satışlarını olumsuz etkiliyor!

Konut satış rakamlarını değerlendiren Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar Konut kredi faizlerinin yükselmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Ekonomide yaşanan durgunluk konut satışlarına da yansıdı!

Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Bakgör yaptığı açıklamada ekonomide yaşanan durgunlukların konut satışlarına da yansıdığını söyledi.

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana kamuoyunda “maketten satış” şeklinde bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin 76 firmanın denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar kapsamında 56 milyon 657 bin TL idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yeni düzenleme yabancıya konut satışını olumsuz etkileyecek! 

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme ile ilgili tartışmalar sürüyor. Peki yabancıya konut satışı bu düzenlemeden nasıl etkilenecek? İşte ayrıntılar...

Bankaların kredi freni ipotekli konut satışlarına darbe vurdu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ipotekli konut satış adetlerinde ve kredili satışların toplamdan aldığı paylarda düşüş devam ediyor. İpotekli konut satışı 2023 Ocak-Ekim döneminde yüzde 16,7'ye kadar geriledi.

TOKİ 43 ilde konut satışı yapacak

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ihale sistemi ile konut satışına başlıyor. 43 ilde 216 konut ve 17 ilde 393 iş yeri için gerçekleştirilecek olan ihale, 11-12-13 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak.

Konut satışına kredi dopingi Haberi

Konut satışına kredi dopingi
Konut satışları katlanarak artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında konut satışları yüzde 42.7 artarak, 119 bin 317 oldu. Konut kredisiyle yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96.5 artış göstererek 46 bin 63 adede yükseldi.


Seçim öncesinde hızla yatırım yapmak isteyenler, konut kredi faizlerinin yüzde 0.85-0.90 bandında kalmasıyla alımlarını da hızlandırdı. Böylece yılın ilk dört satılan konut adedi 416 bin 535’e ulaştı.Yabancılara ise nisanda 1847 adet konut satıldı. 


‘Durgunluk aşıldı’


İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satışlarındaki artışı, 15 Aralık’ta başlayan siyasi kriz nedeniyle sektörde yaşanan durgunluğun aşıldığının bir göstergesi olarak yorumladı. Durbakayım, artışın aynı zamanda haziran ayında yapılacak olan genel seçim öncesi satın alma pozisyonlarının ‘zirve yapması’ anlamını taşıdığını dile getirdi. Durbakayım, şunları...