06 / 05 / 2024

taks değer sayısı

taks değer sayısı

İnşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olacağı arsanın TAKS değerleri ile hesaplanıyor. İşte taban alanı katsayısı değerleri...

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı: Beklenen büyük deprem için İstanbul'da kayda değer çalışma yapılmadı!

Beklenen büyük İstanbul depremi tüm Marmara bölgesini tedirgin ederken, alınan önlemler de tartışma konusu oluyor. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen, büyük deprem için kayda değer bir çalışma yapılmadığının altını çizdi.

Kira sorunu öğrencileri de vurdu: Üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı iki yılda 700 bini geçti!

Kiralar öğrencileri de vurdu. 2021 ve 2022 yılında 728 bini aşkın öğrenci üniversiteyi bıraktı. En çok terk etme büyük kentlerde yaşanırken üniversitelerini bırakan öğrenci sayısı ülkedeki 50 şehrin nüfusunu geçti.

Yüksek kira, gelirdeki düşüş ve enflasyon ABD’de evsiz sayısını artırdı!

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’de evsizlerin sayısı rekor kırıyor. Konut ve Kentsel Gelişim idaresine göre, yaşanan bu artışın en önemli sebebi enflasyon... 

ABD'de inşaat izni sayısı yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi!

Açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de verilen inşaat izni sayısı ise Kasım ayında aylık bazda yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi

Satışlar düşerken, zenginlerin elindeki konut sayısı artıyor! Sektörde tehlike çanları çalmaya başladı!

Türkiye'de konut sahipliği sorunu büyüyor. Bir taraftan konut sahipliği düşerken kiracılık artıyor, diğer taraftan da satışlar düşerken zenginlerin ellerindeki konut sayısı artıyor. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, konut sektörünü değerlendirdi. İşte Babuşcu'nun o yazısı...

Ekim ayında ABD’de inşası başlayan konut sayısı artarken bitirilen konut sayısı düştü!

ABD İstatistik Bürosu ile İskân ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Ekim 2023’e yönelik konut inşaat istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu verilere göre Ekim ayında ABD’de inşası başlayan konut sayısı artış gösterirken, bitirilen konut sayısı ise düşüş gösterdi.

Türkiye'de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı yüzde 15 azaldı!

Türkiye'de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı yüzde 15 azaldı. Göç Başkanlığı'nın verilerine göre, ikamet izni ile yaşayan yabancı sayısı 1 milyon 127 bin 38 oldu.

İngiltere’de konut sahibi Türklerin sayısı 200 bini buldu!

İngiltere’de konut alan Türklerin sayısı 200 bine ulaştı. Yatırım amaçlı yeni model ise 25 sene kira getirisi teminatı verilen ve kiralama işlemlerinin İngiliz devletinin bütçesinin desteklediği bir vakıfça gerçekleşen “kullanım hakkı olmayan sahiplik” sistemi oldu.

Kredi kartında yeni dönem! Alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı değişiyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan "2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı", Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave önlem alınabilecek.

Türkiye'de elektrikli otomobil sayısında büyük artış! 9 ayda 3,5 katına çıktı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı, kullanımı artan Togg'un da katkılarıyla 2023 yılının 9 aylık döneminde 3,5 katına çıkarak, eylül sonu itibarıyla 51 bin 219'a çıktı.

Emlak Konut GYO Saraçoğlu projesinde son dakika değişikliği! Ticari ünite sayısı 238'e düşürüldü!

Emlak Konut GYO Saraçoğlu Mahallesi Koruma, Yenileme ve Yaşatma projesi kapsamında, revizyona gidildiğini belirterek, 285 adet olan ticari ünite sayısı 238 adet olacak şekilde değiştiğini bildirdi.

Küresel piyasalarda neler oluyor? ABD’de açık iş sayısında tarihi düşüş yaşanıyor! Hemen bakın!

ABD'de JOLTS Açık İş Sayısı, Temmuz ayında 8 milyon 827 bin ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Asya borsaları Çin’in faiz indirimine gideceği beklentisiyle yükselişe geçti.

Elektrikli otomobil kullanımı katlandı: Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 6 ayda yüzde 88,8 yükseldi! 

Türkiye'de elektrikli otomobil kullanımı gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 6 ayda yüzde 88,8 yükseldi. İşte o rakamlar...

taks değer sayısı Haberi

taks değer sayısı

TAKS değerleri!

Taban alanı katsayısı TAKS değerleri, bir yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını söylüyor.


Söz konusu TAKS değeri, arsanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor. TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösteriyor. 


Taban oturum alanı hesabı:

Söz konusu arsa için belirlenen TAKS değeri ile, arsa alanı çarpılıyor. İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS değeri belli bir aralık içerisinde verilmişse, Taban oranının küçük olanının seçilmesi halinde kat sayısı artarken; taban alanının büyük olanının seçilmesi halinde ise kat sayısı azalıyor.


Örnek TAKS hesabı:

Taban alanı katsayı değeri: 0.15 – 0.40 arasında belirlenen 1000 metrekarelik bir arsada;

- TAKS değeri 0,15 olarak alınırsa: Yapı 150 metrekarelik alana yapılıyor.

- TAKS değeri 0,40 olarak alınırsa: Yapı...