19 / 05 / 2024

vergiler yabancı yatırımcıyı olumsuz mu etkiliyor

vergiler yabancı yatırımcıyı olumsuz mu etkiliyor

Türkiye’ye giren doğrudan yabancı sermaye oranı 46.7 milyar doları buldu. Son 10 yılda ise cari açığın üçte birinin doğrudan yabancı sermaye girişleri ile kapatıldığını söyleyebiliriz.

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı yüzde 40'ı geçti! Ünlü ekonomist hedefi açıkladı!

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı yüzde 40'ı geçerek iki yılın zirvesine ulaşması üzerine ünlü ekonomist Atilla Yeşilada asıl hedefi sosyal medya hesabından açıkladı. İşte ayrıntılar...

Yabancıya gayrimenkul satışları masaya yatırıldı! Yabancı yatırımcılar en çok bu 10 ili tercih ediyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul yatırımlarını en fazla tercih edilen ilk 10 ili temel alarak masaya yatırdı.

Konutta en uzun kriz! Artık yabancı yatırımcı ile mülteci ayırt edilmeli!

Türkiye'den ev alan Rus vatandaşlarının sayısı yüzde 88 düştü. Alanya inşaat ve emlak sektörü temsilcileri, krizin büyüyerek sürdüğüne vurgu yaptı ve artık yabancı yatırımcı ile mültecinin ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

AVM’lerde yabancı yatırımcıların oranı yüzde 20'lere geriledi! Dövizle kira ödemeleri geri mi geliyor?

Yabancılar Türkiye'den çıkmaya başladı. Bu durum AVM'lere de yansımaya başladı. AVM'lerde yabancı yatırımcıların oranı yüzde 30'lardan yüzde 20'lere kadar geriledi. 

Antalya yabancı yatırımcıya 747 konut satışıyla lider!

Konut satışları ocakta yüzde 17,8  düşüşle 80 bin 308 oldu. Yabancı yatırımcılara yapılan 747 konut satışı ile ilk sıra Antalya'nın oldu.

Ocak 2024 Borsa İstanbul analizi! Yerli ve yabancı yatırımcı ne yaptı? Kim para kazandı?

Ocak ayında dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi bugün tüm zamanların rekorunu kırdı. Borsada yükseliş devam ederken Ekonomist İris Cibre X sosyal medya hesabından yerli ve yabancı yatırımcılar açısından Ocak ayı borsa analizini paylaştı.

En yüksek temettü veren ve yabancı yatırımcıda zirveye oynayan 10 hisse  

Borsa İstanbul’da dalgayı seyir yerini yükselişe bırakırken, yabancı yatırımcının da ilgisi artıyor. Temettü Direktör, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yabancı payının en yüksek oldu 10 temettü hissesini listeledi.

Borsada dengeler şaştı! Yabancı yatırımcının faturası küçük yatırımcıya kesildi! 

Yabancı yatırımcıların borsaya gelmesi ile borsada dengeler şaştı. 4 yıl öncesine kadar yabancı giderken yükselen borsa, şimdi yabancı gelince düşmeye başladı. Yabancı yatırımcının faturası ise küçük yatırımcıya kesildi.

Yabancı yatırımcılar Türk hisse senedi ve tahvillerinin net alıcısı haline geldi! 6 yıl sonra bir ilk...

Türk hisse senedi piyasasında yaşanan keskin yükseliş yabancıların da dikkatini çekti. Yabancı yatırımcılar Türk hisse senedi ve tahvillerinin net alıcısı haline geldi.

Borsada yabancı yatırımcı satışta! Son 5 yılda yabancı 13 milyar liralık hisse sattı!

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı oranı tarihi düşük seviyelere geriledi. 2000’li yıllardan bu yana yüzde 50 paya sahip oyan yabancı yatırımcının oranı yüzde 30’lu seviyelerin altına gerilerken, seçim sonrası şekillenecek ekonomi politikalarına göre yeniden ilginin artabileceği belirtiliyor.

Yabancı yatırımcılar ikinci el konut pazarına yöneldi!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son aylarda yabancı yatırımcıların 2. el konut piyasasına yöneldiğini kaleme aldı. İşte Soner Keleş'in o yazısı...

'Seçimlerden sonra yabancı yatırımcı çılgınca borsaya girecek'

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim kurulu başkanı Ayşin Erdem, seçimlerin bir belirsizlik yarattığını ancak bu belirsizliğin ortadan kalkmasıyla yabancı yatırımcının çılgınca borsaya gireceğini söyledi

Yabancı yatırımcı en çok kamu bankalarından kaçtı

Borsa İstanbul piyasası son dönemde yabancı yatırımcının piyasadan çıkışına şahitlik ediyor. Merkez Bankası verilerine göre 14 Ekim haftasında yabancı yatırımcılar toplamda 169.2 milyon dolarlık daha satış yaptı. Yabancıların borsadaki payı bununla birlikte yüzde 31,5 ile tarihi en düşük seviyesinde

vergiler yabancı yatırımcıyı olumsuz mu etkiliyor Haberi

vergiler yabancı yatırımcıyı olumsuz mu etkiliyor


Cari açığın kapatılmasında en önemli faktörlerin başında gelen vergiler yabancı sermayenin ülkeye girme kararını negatif etkiliyor


Türkiye’nin cari açığının kapatılmasında en önemli faktörlerin başında doğrudan yabancı yatırım geliyor. Özellikle telekomünikasyon, ulaştırma ve enerji yatırımları ile son 4 yılda (2009-2012) gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye’ye giren doğrudan yabancı sermaye oranı 46.7 milyar doları buldu. Son 10 yılda ise cari açığın üçte birinin doğrudan yabancı sermaye girişleri ile kapatıldığını söyleyebiliriz.


Özelleştirmelere rağmen Türkiye’ye giren doğrudan yabancı yatırım oranı istenilen seviyede değil. Ernst&Young (EY) Türkiye Vergi Bölümü Ortağı Yusuf Penezoğlu, “Türkiye’nin vergi oranları itibariyle dünyada rekabetçi bir konumda olduğunu söylemek mümkün. Örneğin yüzde 20’lik Kurumlar Vergisi birçok ülkeden düşük. Yüzde 18’lik KDV, dünya uygulamasında gayet normal bir oran. Yine şahısların gelir vergisi açısından uygulanan...