07 / 07 / 2024

Kur Korumalı’da şok eden gelişme! Adeta yere çakıldı! 

Kur Korumalı’da şok eden gelişme! Adeta yere çakıldı! 

BBDK’nın 30 Aralık haftasına ait verileri, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM)  şok eden bir gerçeği ortaya çıkardı.  KKM’den kaçış mı başladı?



Bu gerilemenin nedeni ise dolar kuruna bağlanıyor. Habertürk’ten Selim Karahan’ın haberine göre, dolar kurunun 2022 yılının sonunda 2 ay süresince 18.60 ila 18.70 bandında bir yatay seyir takip etmesi, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürününe yönelik ilgiyi olduğu gibi vadesi dolan hesapların  yenilenme oranını da düşürdü.

BDDK’nın en son açıklanan verilerine göre, 30 Aralık haftası boyunca  KKM hesapları, toplamda 1 trilyon 415 milyar 302 milyon liraya düştü.  Geçen yılın bu son haftasında KKM hesaplarında  böylece 47 milyar 901 milyon liralık düşüş meydana geldi.

DAHA DÜŞÜĞÜ HİÇ  YAŞANMAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk kez 20 Aralık 2021'de açıklanarak Türkiye’nin gündemine giren KKM kapsamında ilk hesaplar da 22 Aralık itibariyle açılmaya başlamıştı.

Meydana gelen son düşüş, miktar  ve oran bazında KKM'de gerçekleşen en sert gerileme oldu. KKM hesaplarındaki miktar da 30 Eylül'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. 21 Ekim'den beri ise KKM'de yukarı ve aşağı yönlü haftalık değişimlerin tümü  yüzde 1 oranının altında kaldı.

KKM NASIL ÇALIŞIYOR?

Kurdaki  yükseliş faiz getirisinden yüksek olursa KKM kapsamında aradaki fark tasarruf sahibine ödeniyor. Bu hesaplamada baz alınması gereken kur seviyesini Merkez Bankası günlük olarak duyuruyor. Eğer kurdaki yükseliş faiz oranının altında kalırsa normal mevduat faizi ödemesi yapılıyor. Bu nedenle kurun yatay seyretmesi halinde KKM, cazibesini yitiriyor.

 Kur Korumalı’da şok eden gelişme! Adeta yere çakıldı! 

Finansal istikrara katkı sağlanmasına, TL cinsinden tasarrufların özendirilmesine ve TL yatırımcılarının korunmasına yönelik çıkarıldığı bildirilen KKM hesaplarını açabilmek için daha önce son tarih 31 Aralık 2022 olarak  duyurulmuştu. Aralık ayına gelindiğinde söz konusu  tarih 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldı.

HAZİNE'DEN 91.6 MİLYAR TL ÖDENDİ

Kasım ayında bütçe sunumunda bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati , KKM hesaplarına o tarih itibariyle ortalama  91.6 milyar TL destek ödemesi yapıldığını açıklamıştı.

Kredi çekenler dikkat! Kimse bu detayı bilmiyor! O parayı geri alabilirsiniz!

O sektörden ihracat rekoru! ABD’ye de Türkiye’den gidiyor!

Karayollarına 20 yılda tam bu kadar yatırım yapıldı! Ulaşımda şimdi sıra hangi yatırımda?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön