14 / 05 / 2024

Küresel piyasalar yönünü pozitife çevirdi! Altın dolar ve borsada son durum!

Küresel piyasalar yönünü pozitife çevirdi! Altın dolar ve borsada son durum!

Yatırımcıların yakından takip ettiği küresel piyasalar, ABD'de beklentilerin üzerinde yavaşlayan enflasyondan sonra pozitif bir seyir izlerken, ABD'de JP Morgan, Wells Fargo, Citi Group gibi bankalar ve BlackRock'ın 2. çeyrek finansal sonuçları da yatırımcıların odağında olacak.



Verilen detaylara göre, son zamanlarda sık sık gündeme gelen kripto para piyasaları tarafında dün önemli gelişmeler yaşanırken, ABD'de XRP için açılan "menkul kıymet" davası Ripple lehine sonuçlandı. Söz konusu bu karar sonrasında XRP, yaklaşık yüzde 70 değer kazanırken, Bitcoin de yüzde 4'e yakın prim yaptı.

Söz konusu gelişmelerle tahvil piyasalarında dün de alışlar ön plana çıkarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri, düşüş eğilimini üst üste 4. işlem gününe taşıdı ve yüzde 3,76'ya geriledi.

Şu esnalarda yüzde 0,1 artış göstererek, 1.961 dolar seviyesinde bulunan altının ons fiyatı, yükseliş eğilimini üst üste 4. işlem gününe taşıdı.

Düşüş eğilimini üst üste 7. işlem gününe taşıyan dolar endeksi de 100'ün altına indi ve 14 Nisan 2022 tarihinden bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Paylaşılan detaylara göre, brent petrolün varil fiyatı da arzın talebin altında kalacağı korkuları ve ABD'de resesyon endişelerinin azalmasıyla 81,5 dolar ile 26 Nisan tarihinden bu yana en yüksek seviyelerine çıktı. Brent petrolün varil fiyatı, şu esnalarda önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 81,2 dolarda bulunuyor.

Ayrıca dün New York borsasında S-P 500 endeksi yüzde 0,85, Nasdaq endeksi yüzde 1,58 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,14 artış gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık seyirle başladı.

Avrupa'da da dün pozitif bir seyir ön plana çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) haziran ayı para politikası toplantı özetinde, faiz artışlarının süreceğinin de sinyalleri verildi. Özette, Banka'nın gerekirse Temmuz 2023 toplantısından sonra da faiz oranlarını artırmayı düşünebileceği kaydedilerek, ileriki dönemlerde de veri odaklı kararlar alınacağı bildirildi.

Avrupa'da enflasyon baskısının ABD'ye göre daha güçlü kalmaya devam etmesi ve ECB haziran ayı para politikası toplantı özetinde ön plana çıkan "şahin" tonlar, avro/dolar paritesini 1,1250 ile 28 Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelere çıkardı.

Verilen bilgilere göre, dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,74, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,78 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Küresel piyasalar yönünü pozitife çevirdi! Altın dolar ve borsada son durum!

ABD'de enflasyonun yavaşlamasının ardından artan risk iştahı Asya pay piyasalarına da taşınırken, bölgedeki yükselişe Güney Kore'de Kospi endeksi öncülük ediyor.

Ayrıca Asya'da Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını destekleyeceğine dair haber akışları yatırımcıların odağında olmayı sürdürüyor.

Yine verilen detaylara göre, Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe'un yerine Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Michele Bullock getirildi.

Diğer bir taraftan Japonya'da bugün açıklanan resmi verilere göre, sanayi üretimi Mayıs ayında aylık yüzde 2,2 azalışla beklentilerin altında kalırken, aynı dönemde kapasite kullanım oranının yüzde 6,3 düşüşle tahminlerin uzağında olması da dikkat çekti.

Açıklanan rakamlara göre, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 yükseliş gösterdi.

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyen ve yatırımcıların yakından takip ettiği Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,41 artışla 6.368,35 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını yaptı. Ayrıca gördüğü en yüksek seviyeyi de 6.436,83 puana taşıdı.

Yine açıklanan rakamlara göre, Dolar/TL, dün yüzde 0,4 azalışla 26,0392'den kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 26,1030 seviyesinden işlem görüyor.

Diğer bir taraftan dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kaleseramik, Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi'nin pay başına 25 TL'den, Atakey Patates Gıda Sanayi ve Ticaret'in pay başına 39,50 TL'den Fuzul Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın pay başına 8,90 TL'den ilk halka arzını onayladı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi, yurt dışında Avro Bölgesi'nde dış ticaret açığı ve ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin izleneceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.400 ve 6.600 seviyelerinin direnç, 6.300 ve 6.200 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.

Yatırımcılar dikkat! Paladyum, Platin ve Rodyum'daki dalgalanmalar yılın 2. yarısında yerini yükselişe bırakacak!

Anneler müjde! Çocuk parası hesaplara yattı! e-Devlet'ten başvuran PTT'den hemen alıyor!

Benzine tam 1 lira 32 kuruş zam geliyor! Yarın fiyatlar yükselecek! BP, Opet, PO 14 Temmuz 2023 fiyat listesi...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön