24 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyon verilerinde! Altın, dolar ve borsada son durum ne?

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyon verilerinde! Altın, dolar ve borsada son durum ne?

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Küresel piyasalar, ABD'de bugün açıklanacak olan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası (Fed) üzerindeki baskıyı azaltabileceği beklentisiyle pozitif seyrediyor.



ABD'de enflasyon baskısının yumuşayacağı beklentileriyle altının ons fiyatı bugün yüzde 0,3 oranında değer kazanırken, dolar endeksi de azalan dolar talebiyle düşüş eğilimini üst üste 5. işlem gününe taşıyarak 101,4 seviyelerine geriledi.

Diğer bir taraftan Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) "gelecek dönemde petrol arzının talebin gerisinde kalabileceğine" yönelik değerlendirmesiyle Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 1,9 artış göstererek, 79,2 dolarla 2 Mayıs tarihinden bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Brent petrolün varil fiyatı, şu esnalarda önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 79,3 dolarda bulunuyor.

ABD pay piyasaları tarafında da ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) Microsoft'un bilgisayar oyunu geliştiricisi Activision Blizzard'ı satın almasını engellemek üzere başvuru yapmış olduğu mahkemede, Microsoft lehine karar verildi. Paylaşılan detaylara göre, mahkemeden, Microsoft'un Activision'ı 69 milyar dolara satın alması anlaşmasının planlandığı biçimde ilerleyebileceğine yönelik kararın çıkmasından sonra Activision Blizzard'ın hisseleri yüzde 10'u aşkın değer kazandı.

Ayrıca, dün ABD'nin en büyük 2. bankası Bank of America'nın yasa dışı ücretler almak, kredi kartı ödüllerini alıkoymak ve sahte hesaplar açmak suçlamaları üzerine 250 milyon dolar ödeyeceği bildirilmesine rağmen bankanın borsada işlem gören hisseleri yüzde 1,3 oranında değer kazandı.

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyon verilerinde! Altın, dolar ve borsada son durum ne?

Analistler yaptıkları açıklamada bugün ayrıca Fed'in Bej Kitap raporunun takip edileceğini dile getirerek, gelecek dönem para politikalarına ilişkin olası sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini bildirdi.

Yine aktarılan detaylara göre, dün New York borsasında S-P 500 endeksi yüzde 0,66, Nasdaq endeksi yüzde 0,55 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,93 artış gösterdi. Ayrıca ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

Avrupa'da da dün pozitif bir seyir ön plana çıkarken, NATO kararları gündemin odağında yer aldı. Verilen bilgilere göre, NATO'nun Vilnius Zirvesi Bildirisi'nde, terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesinin ortak savunma amacıyla elzem olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan analistler, bölge ekonomisinin en büyük ticaret ortağı olan Çin'de ekonomiyi destekleme adımlarının Avrupa'da da risk iştahını artırdığını kaydetti.

Ayrıca diğer bir taraftan Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin "şahin" açıklamalarına devam etmesi ve bölge genelinde enflasyon baskısının ABD ile kıyaslandığında daha güçlü kalması, Avrupa Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı politikalarını ne zaman sonlandıracağına ilişkin soru işaretlerini de artırıyor.

Söz konusu bu gelişmelerle yükseliş eğilimini üst üste 5. işlem gününe taşıyan avro/dolar paritesi, şu esnalarda yüzde 0,2 artışla 1,1040 seviyesine çıkarak 8 Mayıs tarihinden bu yana en yüksek seviyesini test etti.

Yine paylaşılan detaylara göre dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,75, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,68 oranında değer kazandı. Ayrıca Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

ABD enflasyon verileri öncesinde Asya karışık bir seyir izlerken, Çin'de hükümetin ekonominin farklı alanlarını desteklemek amacıyla atacağı adımlara ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında yer alıyor.

Bölge merkez bankaları arasında yer alan Yeni Zelanda Merkez Bankası, 2021 yılının Ekim ayından bu yana düzenlediği 12 toplantının tamamında faiz artırırken, piyasa beklentileri dahilinde ilk defa gösterge faiz oranını sabit tutarak yüzde 5,50'de bıraktı. Konu ile ilgili olarak bankadan yapılan açıklamada, mevcut politika faizinin enflasyonu baskı altına almak amacıyla yeterli olduğu bildirildi.

Ayrıca kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 oranında azalırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 oranında yükseldi.

Yine paylaşılan detaylara göre, yurt içinde dün alıcılı seyrini üst üste 5. işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,48 artış göstererek, 6.362,93 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını yaparken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 6.386,84 puana taşımış oldu.

Ayrıca Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artış göstererek 26,1176'dan kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,1170 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa İstanbul güne nasıl başladı? BIST 100 yükseldi mi? Yatırımcılar bu rakamlara göz atın!

Dolar/TL kuru bugün ne kadar? 12 Temmuz Çarşamba dolar/TL alış satış fiyatı

14 bin TL'den az maaş alanlara TOKİ'den Temmuz 2023 müjdesi! Başvurular resmen 5 gün sonra başlıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön