11 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin tarım dışı istihdam raporunda!

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin tarım dışı istihdam raporunda!

Küresel piyasalar, Fed'in bu ayki toplantıda faiz artırmayabileceğine şeklindeki beklentilerin güçlenmesi ve ABD'de borç limiti krizinin aşılmasıyla pozitif seyrederken, bugün gözler ABD'de açıklanacak olan istihdam raporundaki verilere çevrildi.



Dün resmi olarak açıklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı, Mayıs ayında 278 bin kişi arttı ve piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, söz konusu dönemde yıllık ücret artışı ise yüzde 6,7'den 6,5'e geriledi.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan analistler, ücret artışlarını Fed'in enflasyon konusunda yakından izlediğini anımsatarak, bu alandaki gerilemenin Banka'nın politika alanını rahatlatmış olabileceğini kaydetti.

Yaşanan gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in 14 Haziran 2023 tarihinde3ki toplantıda politika faizini sabit tutacağına ilişkin beklentiler yüzde 75 seviyesine çıkarken, bugün de gözler tarım dışı istihdam verisine çevrildi.

ABD'de iş gücü piyasasının Fed'in adımlarına karşın hala çok sıcak olduğunu anımsatan analistler, bugün açıklanacak olan istihdam raporundaki verilerden alınacak sinyallerin Fed'in politika adımları üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.

Diğer bir yandan, emtia fiyatları söz konusu haber akışıyla yükseliş eğiliminde hareket ederken, Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 3,1 artış göstererek 74,4 dolara, altının onsu da yüzde 0,7 artış göstererek 1.977 dolara yükseldi. Yine verilen detaylara göre, emtia fiyatları yeni günde de pozitif seyrediyor.

Dün New York borsasında S-P 500 endeksi 0,99, Nasdaq endeksi yüzde 1,28 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,47 yükseldi. Yine verilen bilgiye göre, ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

Aktarılan detaylara göre, Avrupa'da dün alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, çekirdek enflasyonun zirveyi gördüğü ile ilişkin net bir kanıt olmadığını kaydederek, faiz artışlarının devam edeceğine değindi.

Küresel piyasalarda gözler ABD nin tarım dışı istihdam raporunda!

Faiz artışlarının enflasyonda düşüş eğilimini başlattığını ve bundan sonraki faiz artışlarında daha yavaş hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Lagarde, "15 Haziran 2023 tarihindeki toplantımızda yeni projeksiyonlarımızı oluşturacağız ve bu bize sıkılaşma politikamız için güncel resmi sunacak." dedi.

ECB üyesi Fabio Panetta da dün bir gazeteye verdiği demeçte, nihai faiz oranının şu anki seviyelerden uzak olmadığını kaydetti.

Verilen detaylara göre, diğer bir taraftan, Avro Bölgesi'nde Nisan ayında yüzde 7 olan yıllık enflasyon, Mayıs ayında yüzde 6,1 oldu.

Yine paylaşılan detaylara göre, dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,21, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 2,01 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de alış ağırlıklı bir seyirle başlamıştı.

Verilen bilgilere göre, ABD'deki alış ağırlıklı seyir yeni günde Asya piyasalarına da taşınırken, Fed'in 14 Haziran 2023 tarihindeki faiz artışına gitmeyebileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi bölgede risk iştahını da artırdı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, özellikle teknoloji yoğun Hong Kong borsasının Fed'in para politikasına yönelik belirsizliklerin bir süredir ön plana çıkmasıyla nisan ayının ortalarından bu yana negatif seyrettiğini anımsatarak, faiz oranlarına duyarlı teknoloji şirketlerinin Fed'in bu ayki toplantıda pas geçebileceği ihtimalinden destek aldığını belirtti.

Ayrıca diğer bir yandan, bugün açıklamalarda bulunan Japonya Merkez Bankası (BoJ) Ueda Kazuo enflasyonun Banka'nın hedefine ulaşmasının zaman alacağını belirtti.

SPK, 4 şirketin halka arzını onayladı!

Yastık altındaki dolarlar o tarihte çıkacak! Dolar öyle bir yükselecek ki... Bu rakamı görenler gözlerine inanamayacak

2023 ehliyet kurs ücreti kaç TL? Ehliyet harç ücreti ne kadar?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön