23 / 12 / 2024

Mehmet Tunaman: Alçı levhalar dönüşüm için ideal yapı malzemesi!

Mehmet Tunaman: Alçı levhalar dönüşüm için ideal yapı malzemesi!

Mehmet Tunaman, alçı levha duvar sitemlerinin, çok kısa sürede inşa edilmesi gereken depreme dayanıklı kentsel dönüşüm projesi konutları için ideal bir yapı malzemesi olduğunu belirtti...



Türkiye Alçı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, alçı levha duvar sitemlerinin, çok kısa sürede inşa edilmesi gereken depreme dayanıklı kentsel dönüşüm projesi konutları için ideal bir yapı malzemesi olduğuna dikkat çekti. Tunaman, alçı levhaların diğer duvar yapım malzemelerine göre 6-10 kat daha hafif olduğunu belirtti.

Bina yapımında yapısal olmayan elemanlar, ne kadar hafif malzemelerden seçilirse betonarme karkas sistemi o kadar narinleşecek ve sonucunda yapım maliyeti düşecek, yer kaybı azalacaktır. Bu tespiti yapan Türkiye Alçı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, bir binada en önemli ölü yükü oluşturan ancak 1998 deprem yönetmeliğinde yapısal olmayan malzeme olarak kabul edilen bina içindeki bölme duvarların yapımında kullanılan alternatif malzemelerden birinin alçı levhalar olduğunu söyledi.

Yer kazancı da sağlıyor Tunaman, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki karton arasına sıkıştırılmış alçı çekirdeğinden oluşan düz dikdörtgen alçı levhalar yangına dayanım özelliği kadar hafifliği ile de öne çıkan bir malzemedir.
Diğer duvar yapım malzemelerine göre 6-10 kat arası daha hafiftir. Bir sistem olarak kurulan yalıtımlı alçı levha duvar, kalınlığı 15 cm'e kadar düşürülebildiğinden binada yer kazancı da sağlamaktadır.
Hızlı sökme takma süresi sebebiyle işçilik maliyetlerini düşürür, inşaat süresini kısaltır. Bu nedenle çok kısa sürede inşa edilmesi gereken depreme dayanıklı kentsel dönüşüm projesi konutları için ideal bir yapı malzemesidir." Az enerji ile üretiliyor Kentsel dönüşüm projesinde yıkılıp yeniden yapılacak binaların sürdürülebilir yapılar olabilmesi için sürdürülebilir yapı malzemeleri ile inşa edilmeleri gerektiğine vurgu yapan Mehmet Tunaman, "Alçı ürünleri ve alçı levhalar, bugün dünyada geçerli olan "Leed" ve "Breeam" kriterlerine uygunluğu ile bu noktada ayrıca önem kazanmaktadır.

Ülkemizde çok miktarda var olan doğal alçı ile %70'i yerli hammaddeler ve az enerji ile üretilen alçı ürünleri yeniden geri dönüştürülebilme özelliği ve düşük maliyeti ile sürdürülebilir inşaat malzemesi kriterlerini taşımaktadır.


Hürriyet Ek

Geri Dön