28 / 07 / 2024

Örnek üzerine satış nedir?

Örnek üzerine satış nedir?

Konut, arsa ve işyeri gibi taşınmaz mallar ile taşınır malların satışlarına ilişkin yasal esaslara Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre örnek üzerine satış nedir? İşte diğer satış türleri..


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Örnek üzerine satış nedir?

Konut, arsa ve işyeri gibi taşınmaz mallar ile taşınır malların satışlarına ilişkin yasal esaslara Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre gerçekleşen satış türleri arasında örnek üzerine satış da yer alıyor.


Örnek üzerine satış

Örnek üzerine satış, tarafların sözleşmenin konusu olan malın alıcıya veya üçüncü bir kişiye bırakılan bir örneğe ya da tespit ettikleri bir mala uygun olması üzerinde anlaşmalarıyla yapılan satıştır.


İspat yükü

Örnek üzerine satışta kendisine örnek verilen taraf, elindeki örneğin kendisine verilmiş örnek olduğunu ispat yükü altında olmayıp, örneğin biçimi değişmiş olsa bile, bu değişiklik gözden geçirmenin zorunlu bir sonucu ise, alıcının iddiası doğru sayılır. Ancak, karşı tarafın her hâlde bunun aksini ispat hakkı vardır.


Örnek, alıcının elindeyken bozulmuş veya yok olmuşsa, kusuru olmasa bile, satılanın örneğe uygun olmadığını ispat yükü alıcıya düşer.


Beğenme koşuluyla satış..

Beğenme koşuluyla satış, alıcının satılanı deneyerek veya gözden geçirerek beğenmesi koşuluyla yapılan satıştır.


Hükümleri

Beğenme koşuluyla satışta alıcı, satılanı kabul etmekte veya hiçbir sebep göstermeksizin geri vermekte serbesttir.

Satılan, alıcının zilyetliğine geçmiş olsa bile, satılanın mülkiyeti, beğenme koşulunun gerçekleştiği ana kadar satıcıda kalır.



Ön ödemeli taksitle satış sözleşmesi!
Maketten satışta teslim süresi!





Geri Dön