18 / 05 / 2024

Otomobilde büyük muamma! Zam mı, indirim mi?

Otomobilde büyük muamma! Zam mı, indirim mi?

Otomobil sektörü aralık ayında fiyatların yüzde 6 arttığını bildirirken, TÜİK ise yüzde 2,77 düştüğünü açıkladı. Peki hangisi doğru? Otomobil fiyatları gerçekten aralık ayında düştü mü yoksa zamlandı mı?



Sektör temsilcilerine göre ayrıca otomotiv fiyatları 2022’de yüzde 80-150 aralığında artarken, TÜİK’e göre son bir yıllık zam yüzde 31,7 oldu.

Otomobilde büyük muamma! Zam mı, indirim mi?

Geçtiğimiz kasım ayında otomobillerde ÖTV matrah limiti artırılmış ve otomobillerde yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği, 120 bin liradan 184 bin liraya çıkarılırken, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya çıkarılmıştı.

Buna göre, yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya çıkarken, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği ise 280 bin liraya yükselmişti.

Yapılan bu düzenleme ile sıfır araçlarda yüzde 5-16; ikinci el araçlarda ise yüzde 5-10 aralığında sınırlı bir indirim beklenirken, sıfır araç fiyatları, düzenleme sonrası düşmek bir yana yüzde 1,8 ila yüzde 6 arasında zamlanmıştı.

Sektör temsilcileri, sadece sınırlı sayıda markanın bir iki modelinde, sınırlı oranda bir indirim yaptığını belirtiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön