28 / 04 / 2024

SON DAKİKA: Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi başvurusu reddedildi!

SON DAKİKA: Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi başvurusu reddedildi!

Anayasa Mahkemesi, Ek Motorlu Taşırlar Vergisi'nin (MTV) iptaline yönelik başvuruyu oy birliğiyle reddetti.



Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören yasal düzenleme iptali istemini oy birliğiyle reddetti.

OYBİRLİĞİ İLE RED EDİLDİ!

AYM Genel Kurulu, 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, "ek motorlu taşıtlar vergisi" alınmasını öngören 1. maddesinin bazı hükümlerinin iptaline ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu esastan görüştü.

Yüksek Mahkeme, Kanun'un, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmesini düzenleyen 1. maddesinin ilgili hükümlerinin Anayasa'ya uygun olduğuna ve iptal isteminin reddine karar verdi. Oy birliğiyle alanına kararın gerekçesi daha sonra yazılacak.

SON DAKİKA: Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi başvurusu reddedildi!

EK MTV İPTRAL EDİLMİŞ OLSAYDI NE OALCAKTI?

Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, ''Ek MTV’nin ileride Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde" Ek MTV düzenlemesine yönelik itiraz ve dava açma süresinde dava açanlara iade yapılacağını söylemişti. 

Anayasa Mahkemesi kararı öncesi tüm olasılıkları anlatan Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran ise "6 Eylül'e kadar dava açan ve ödemeyi de yapan kişiler, Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı gelirse, yaptığı ödemeyi faiziyle geri alacak" değerlendirmesini yapıyor.

MTV 2. TAKSİT ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Öte yandan EK MTV'nin ikinci taksit ödemelerinin ne zaman olacağı merak ediliyor.  MTV'nin ikinci taksit ödemeleri kasım ayında ödenmeye başlanacak. İlk taksit döneminde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira Ek MTV ödendi. Böylece ilk taksit dönemi itibarıyla beklenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşmiş oldu.

Ek MTV'de kritik gün geldi çattı! İptal edilirse neler olacak?

Son dakika! Ek MTV'de hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşti!

Ek MTV'yi ödemeyenler dikkat! Şimdi belli oldu! Vergisini ödemeyenler için kritik tarih açıklandı

Geri Dön