28 / 04 / 2024

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ev sahipliğinde ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle düzenlenen Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nde gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliğin önemi ve aciliyeti tartışıldı. Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandı



Karbonsuzlaşma ve sürdürülebilirlik üzerine açıklamalar yapan World Green Building Council (WGBC) CEO'su Cristina Gamboa ise ekonomik ilkelerle ve diğer kritik unsurlarla sürdürülebilirliği buluşturmanın öneminin altını çizdi. "Toplumun katkısını da çok önemsemeliyiz. Toplum güçlüklerle karşılaştığında daha farklı bir motivasyonla hareket edebilir" ifadelerini kullandı ve zorluklara odaklanmak yerine yetileri ortaya koyma fırsatı olduğuna dikkat çekti. 

Açılış konuşmalarının ardından ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, ALKAŞ Danışmanlık Başkanı Avi Alkaş'ın katıldığı ve moderatörlüğünü Ilgaz Gürsoy'un gerçekleştirdiği açılış panelinin ana teması ise sıfırın ve karbonsuzlaşmanın inşası olarak belirlendi. Oturumda yeşil binaların önemi, finansal unsurları, ekonomiye katkısı ve döngüsel ekonomi için kazanımları gibi konular masaya yatırıldı. 

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor! 

Panelde açıklamalarda bulunan ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, Türkiye’de yeşil binaların gelişmesi ve yaygınlaşması açısından ülke şartlarına uygun bir sertifika olan YeS-TR’nin önemine dikkat çekti. 

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, binaların finansmana erişimi kolaylaştırıldığında ve teşviklerin yanında sektörler de bunu istediğinde arzın buna göre şekilleneceğinin altını çizdi. ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih ise enerji tasarruflu ürün ve çalışmaların önemi ile ilgili konuştu. 
Sürdürülebilirlik kavramının ticari gayrimenkullerdeki yansımalarına değinen ALKAŞ Danışmanlık Başkanı Avi Alkaş ise  ticari yaşamın dönüşümünü ve bu dönüşümde AVM’lerin rolü ile ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye’de 454 AVM olduğunun altını çizen Alkaş, konuyla ilgili olarak "Bu AVM’lerde senede 2.5 milyarlık bir nüfusu Türkiye’de ziyaretçi şeklinde ağırlıyoruz. Bugün sürdürülebilirlik anlamında toplumun bilinçlenmesi amacıyla AVM’lerin Halk Eğitim Merkezleri gibi rol alabileceğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

TAV Havalimanları Başkanı Dr. Sani Şener'in ve duayen gazeteci Hakan Güldağ’ın oturumunda ise sürdürülebilirlik teması üzerinde duruldu ve Şenet, çoklu hedefler koyulmasının önemine dikkat çekti. Akıllı yatırımların yanında  sürdürülebilir ve jeopolitik etkilerin de önemli olduğunu söyleyen Şener, finansmana erişmenin sürdürülebilir projelerle mümkün olduğuna dikkat çekti. 

"Havacılık endüstrisi geçtiğimiz yıl 17 milyon ton tasarruf etmiş karbondioksitten. Biz de her türlü önlemi almalıyız ve 2053’de ülke olarak sıfıra ulaşabilmemiz için karbonu yakalayan bir teknolojinin yapılması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullanan Şener, şu an yapıldığını belirterek rakamların çok yüksek olduğunu söyledi. 

5 panelde gündem belirleyecek konu başlıkları masaya yatırıldı 

Sürdürülebilir binalarla yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanıyor!

Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi 22'nin ikinci bölümünde gerçekleştirilen panellerde konularında uzman akademisyen, kamu ve özel sektör temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi. 

Gelecekte yaşanabilir bir çevre ve insana yakışır, sürdürülebilir yaşam alanları hazırlanması için yeşil bina sistemlerinin öneminin masaya yatırıldığı Binalamızın Geleceği panelinde ÇEDBİK Başkan Yardımcısı Emre Ilıcalı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, GBCI Europe Genel Müdürü Kay Killman, İtalya Yeşil Bina Konseyi COO'su Marco Caffi ve EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü bulundu. 

Öğleden sonra gerçekleştirilen 4 panelde ise Malzeme & Kaynaklar ele alınırken "Dönüşümün Kaynağı Nerede?", "Karbonsuzlaşma, Ama Nasıl?" sorularının yanıtları tartışıldı. Günün son panelinde ise konuşmacılar "Yaşanabilir Binalar" ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. 

Zirvede ÇEDBİK tarafından gerçekleştirilen “Yeşil Sergi Pavyonu Tasarımı” Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması’nın kazananları da ödüllerini aldı. Doğanın sürdürülebilir işleyişini su temasıyla tasarımına taşıyarak artan su kaynağı ve kullanımı problemine alternatif çözümler üreten Melih Kut ve Şükrü Köse'nin Simbiyo modül pavyonu birincilik ödülünü alırken; 2'ncilik ödülü ise Bio pavyonu ile Göksu Eda Yılmaz'ın oldu. Üçüncülük ödülü de Eda Bakırkaya ve Ege Dündar Altınöz'ün Dönüşüm pavyonuna verildi. 

Mansiyon ödüllerinin sahipleri ise Pupa, Turnusol ve Atık pavyonu projelerinin oldu. 

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç: Markalı konut projelerinde yeşil binaya dönüş başladı!

Büyük deprem! Son 5 gün! Saat verildi, ayrıntılar açıklandı! 

Teknoloji ile kapsayıcı ve sürdürülebilir kentleşme mümkün mü?


Geri Dön