29 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı? 

Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı? 

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den, "Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...

Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı? 

1) 2018 yılından bu yana Türkiye'ye 250 bin dolarlık yatırım yapana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veriliyor.  O dönem yaşanan dövizdeki kur şokunun etkisiyle bu karar aceleyle alınmıştı. Bu karar doğru bir karar mıydı?

2) Yabancıların vatandaşlık alması için yapacağı 250 bin dolarlık portföyde her ne kadar seçenek çoksa da yabancıların öncelikli tercihi konut. Aslında düzenleme sadece konut alımını öngörmüyor. Buna rağmen ısrarla konut tercih ediliyor.

3) O dönem hem İstanbul'da hem de Türkiye genelinde konutta arz fazlası vardı. Belki böyle bir kampanyaya ihtiyaç duyuldu. Dönemin koşullarında kampanyanın doğruluğu tartışmalı da olsa kabul edilebilir. Arz fazlası eridi ama kampanya devam ediyor:)

Yabancıya konut satışına niçin karşı olunmalı? 

4) Yabancıya satışta açıklanan rakamların çoğu yalan ve yanlış. Özellikle sektör derneklerinin açıklamalarında ve rakamlarında abartı var. Olayı olduğundan büyük gösteriyorlar. Bu konuyu özellikle belirtiyorum.

5) Geçmişte 50-100 bin dolar etmeyecek konutlar 250 bin dolar gösterilerek yabancılara satıldı. Yabancılar evin gerçek değerinin 50-100 bin dolar olduğunu biliyordu. Ama ekspertiz şirketlerinin ve acentelerin de olduğu organizasyonda alan, satan ve aracılık eden memnundu.

Yazının devamı için tıklayın

Ev fiyatları ve kiralar nasıl düşer?

Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Otomobil piyasasında neler oluyor?

Doların yükselişi konut fiyatlarına nasıl yansır?

Özgür Demirtaş'a cevabımdır!

Dolar ve altın niçin yükseliyor?

Yabancılar kiralayarak vatandaşlık alıyor! Böyle fırıldaklık görülmedi!

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!

Kayserililerin ticarette başarılarının sırları!

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? 

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız


Geri Dön