03 / 05 / 2024

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor! Ucuz akaryakıt için kritik hamle

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor! Ucuz akaryakıt için kritik hamle

Sert yaptırımlar sonrası Moskova'nın akaryakıtı ucuzlatmasıyla Suudi Arabistan’dan kritik bir karar çıktı ve Rusya'dan ithal ettiği fuel oil yakıtını iki katına yükseltti. Benzin ve motorin fiyatlarında indirim içinse birkaç yol var…



Geçen yıl Eylül ayında 70 dolar olan petrol fiyatları Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası ve yurt içinde dolar kurundaki hareketlilik ile 2022 Haziran ayında 120 dolar seviyelerine yükselerek yüzde 64’ten fazla değerlenmişti. Petrol fiyatları yüksek enflasyonun ekonomik büyümeyi ve petrol talebini etkileyeceğine dair endişeler ve Çin'de Kovid-19 vakalarında görülen artış ve getirilen yeni kısıtlamalar nedeniyle geçtiğimiz 2 hafta sert düşüşler görüldü ve 100 doların altına düşerek, Rusya ile Ukrayna Savaşı’nın başladığı tarihteki seviyelerine geriledi. Ancak ABD Merkez Bankası Fed’in agresif bir faiz artışına gitmeyeceğine yönelik beklentiler, ABD Başkanı Joe Biden’ın Körfez ziyareti ve doların güçlenmesiyle hafif toparlanmaya başladı.

BIDEN’IN KÖRFEZ ZİYARETİ SONRASI KRİTİK KARAR
Petrol piyasasında hareketli günler yaşanırken dikkatler ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarete çevrildi. Biden ve 9 Arap ülkesinden liderlerin katılımıyla düzenlenen Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi'nde, ev sahibi Suudi Arabistan Veliaht Prens Bin Selman, ülkesinin petrol üretim kapasitesini günlük 13 milyon varile çıkaracaklarını yineledi. Suudi Arabistan, Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı'nın ekonomik yaptırımlarına maruz kalan Rusya'dan ithal ettiği fuel oil yakıtını iki katına çıkartarak destekledi.

Veliaht Prens, petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarma planıyla ilgili bir takvim açıklamadı ancak Suudi Arabistan'ın bu girişimi ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin Rusya üzerinde uyguladığı ekonomik kuşatma politikasında zorlandığı şeklinde yorum yapıldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön