14 / 05 / 2024

Bankalar kredi musluklarını kıstı! Vatandaş o tarihten sonra rahatlayabilir!

Bankalar kredi musluklarını kıstı! Vatandaş o tarihten sonra rahatlayabilir!

Bankaların kredi musluklarını sıkıca kapatması, tüketicilerin ve sanayicilerin krediye erişimini zorlaştırıyor. Ekonomi uzmanları iş çıkarmalara kadar gidebilecek bu durumun en az 3 milyon kişinin işini kaybetme riskini doğurabileceğini belirtiyor.



Avaz Türk'te yer alan habere göre; ekonomi uzmanı Ozan Gündoğdu, kredi musluklarının açılmamasının birkaç sebebi olduğunu belirtiyor. Bunlardan biri, para piyasasındaki belirsizliklerin döviz kurlarını etkileme endişesi. Bankalar, kredi vererek piyasaya daha fazla para pompaladıklarında döviz kurunun yükselmesiyle karşılaşabileceklerinden çekimser davranıyorlar.

Üstelik, Merkez Bankası'nın düşük faiz politikasının da piyasaya yansımadığı görülüyor. Politika faiz oranı yüzde 8,5 iken tüketici kredilerindeki faiz oranları oldukça yüksek seviyelere ulaşıyor. İhtiyaç kredisi faiz oranları yıllık yüzde 35'ten başlarken, KOBİ kredilerinde bu oran yüzde 45'e kadar çıkabiliyor.

Bankalar kredi musluklarını kıstı! Vatandaş o tarihten sonra rahatlayabilir!

Sanayicilerin, çalışanlarının ve tüketicilerin kredi sıkıntısı nedeniyle işlerinin olumsuz etkilendiği gözleniyor. Krediye ihtiyaç duyanların yanı sıra konut, otomobil ve ticari araç almak isteyenler de bankalardan kredi alamıyor. Uzmanlara göre, Türkiye'de kredi mekanizmasının uzun süredir borç finansmanı için çalıştığı ve yatırımların artması yerine borcun finanse edilmesine odaklandığı ifade ediliyor.

Bankaların kredi musluklarını açması için umut verici bir gelişme ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in banka genel müdürleriyle bir araya geleceği toplantı. Bu toplantı sonrasında bankaların kredi vermeye yeniden başlayacağı umuluyor.

Bankalar kredi musluklarını kıstı! Vatandaş o tarihten sonra rahatlayabilir!

Ancak, krediye erişimdeki zorluklar daha da artarsa, ekonomik sonuçların iş çıkarmalara kadar gidebileceği uyarısı yapılıyor. Ekonomist Remzi Özdemir, bu durumun en az 3 milyon kişinin işini kaybetme riskini doğurabileceğini dile getiriyor.

Kredi erişimi konusundaki belirsizlik ve bankaların çekingen tutumu, ekonominin durgunlaşmasına ve istihdam sorunlarının derinleşmesine yol açabilecek potansiyele sahip. Uzmanlar, bu konuda hükümetin ve ilgili kurumların önlem alması gerektiğini vurguluyor.

Garanti Bankası son dakika vererek kampanyasını açıkladı! Paraya ihtiyacı olan hiç düşünmeden buraya baksın!
Doların yükselmesiyle Türkiye, iPhone 14'ün satıldığı en pahalı ülke oldu!
Yeni Aile Bakanı müjdeyi verdi, 'Aile Destek' ödemesi değil ama en az 1.375 TL verilecek!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön