19 / 05 / 2024

BOTAŞ'tan tarife değişikliği: Zam oranı arttı!

BOTAŞ'tan tarife değişikliği: Zam oranı arttı!

İran tarafından 10 günlük gaz kesintisinden sonra BOTAŞ kısıtlamaya giderek sanayi tarifesinde ay ortasında değişiklik yaptı. Bu tarife değişikliği ile sanayide kullanılan gazda yıllık zam oranı yüzde 435'e çıktı.



Tarife değişti zam oranı arttı

Yıl başında açıklanan tarifede, yılda 300 bin metreküpten fazla gaz tüketen sanayi kuruluşlarına, geçen yılın Ocak ayındaki tüketimlerine göre kademeli bir tarife uygulanacağı öngörülmüştü.

Buna göre kuruluşlar, geçen yıl Ocak ayında tüketimlerinin yüzde 60'ına kadar bin metreküp başına 6 bin 300 lira, bunu aşan miktarlar için ise 9 bin 450 lira ödeyecekti. Yapılan değişiklikle artık tarife hesaplamasında geçen yılın Ocak ayındaki tüketim dikkate alınmayacak.

Bunun yerine sanayi kuruluşunun bu ay sonunda gerçekleşecek fiili tüketimi esas alınacak ve bu tüketimin yüzde 60'ı için bin metreküp başına 6 bin 300 lira, 9 bin 450 lira ödenecek. Yüzde 40'ı için bin metreküp başına ödenecek. Yani sanayicinin faturası her halükarda bu iki değerin ağırlıklı ortalaması olan 7 bin 560 TL üzerinden hesaplanacaktır. Bu, ay başında açıklanan zammın yüzde 50'den yüzde 80'e çıkacağı anlamına gelecek.

Bu artışla birlikte sanayicilerin tüketimleri geçen yıl Ocak ayına göre yüzde 60 ile sınırlandırılarak daha düşük tarifeden yararlanma hakkı elinden alındı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön