Arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkuller için bu gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmek zorunda olunan vergi türü olarak biliniyor. Peki, emlak vergisi ne zaman ödenir? İşte, emlak vergisi taksit zamanları 2015!
Emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenen bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlak vergisi indirimli ödenir mi? Emlak vergisini indirimli ödeme nasıl olur?
Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki, hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir?
Emlak vergisi, konu taşınmazın bağlı bulunduğu belediye müdürlüklerinin emlak servislerine vergi mükelleflerinin müracaat etmeleri gerekiyor. Peki, emlak vergisi için beyanname ne zaman verilir?
ÇED; yapılması planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak tanımlanıyor. Peki, ÇED raporunda halkın katılımı nedir?
ÇED, belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Bu süreç tamamlanmadan firma projeye başlayamıyor. Peki, ÇED raporu nereden nasıl alınır?
25 Kasım 2014 tarihinde 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ÇED yönetmeliği şuanda yürürlükte ve hükmünü koruyor. İşte, ÇED yönetmeliği 2015!
Herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği sürece Çevresel Etki Değerlendirme süreci deniyor. Peki, ÇED raporunun iptali davası açılabilir mi? İşte, ÇED raporunun iptali davası!
ÇED raporu sürecinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalabiliyor. Peki, ÇED raporu düzenlemesi gereken tesisler neler?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Peki, ÇED raporunda bulunması gerekenler neler?
Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. Peki, ÇED raporundan muafiyet nasıl olur?
Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çevresel etki değerlendirmesi deniyor. Peki, ÇED raporunu kimler hazırlar?
Hisseli tapu bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz tapularda arazi üzerinde hangi bölüme sahip oldukarı tapu üzerinde belirlenmemiş oluyor. İşte, rızai taksim sözleşmesi örneği!
Hisseli tapu ikiye ayrılıyor. Birincisi, “aile mülkiyeti” dediğimiz, her hissedarın tapuda ne kadar hisseye sahip olduğunun gösterildiği durum olarak karşımıza çıkıyor. Başka bir deyişle paylı mülkiyet olarak ifade ediliyor.
Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hissedarlar buna kendileri karar verebiliyor. Peki, rızai taksim sözleşmesi nedir?
Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor.Peki, hisseli tapu satışı nasıl olur? Satış iptal edilir mi? İşte, hisseli tapuda satış iptali!
Bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. Peki, arzî irtifak hakkı nedir?
İrtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işleme deniyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?
Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı ayni hak mıdır?
Ön ödemeli konut satışı olarak da bilinen maketten satışlarda tapu siciline tescil edilmesi gerekiyor. Maketten konut satışlarında tüketicinin bu satıştan cayabilmesi için belli bir süre bulunuyor. İşte, maketten konut satışında cayma süresi!
Tüketici Kanunu gereğince, yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor. Peki, maketten konut satışında teslim tarihi nasıl belirlenir?
Maketten konut satışı, inşaat firmalarının inşaat ruhsatı almadan yaptığı satış işlemi olarak ifade ediliyor. Peki, maketten konut satışının iptali nasıl olur?
Maketten konut satış sözleşmesi, ön ödemeli konut satışı adı altında kanun ve yönetmelikler ile düzenleniyor. Peki, maketten konut satış sözleşmesinin içeriği nasıl olmalı? İşte, maketten konut satış sözleşmesi örneği!
İnşaat şirketinden bir çok insan henüz daire ortada yokken daire satışı yapıyor ve bu doğrultuda sözleşmeler imzalanıyor. Bu durum bazen maddi kayba neden olabiliyor. Peki, maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
İcra İflas Kanunu hükümlerinde ev eşyalarının hacizine karşı olan hükümler çok net bir şekilde belirtiliyor. Buna rağmen bir ev eşyası haczedilirse ne yapılabilir? İşte, ev eşyası haczi itiraz dilekçesi!
Takip hukukunda, esas olan borcundan dolayı borçluyu cezalandırmak onu ve ailesini çevreye rezil etmek değil borcun ödenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eve gelen hacizde neler alınır?
Borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması işlemine haciz deniyor. Peki, eve haciz gelmesini nasıl engellerim?
İcra memurunun gözetiminde alacağın tahsili için yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek haciz tutanağına yazılmasına haciz işlemi deniyor. Peki, eve haciz gelme süresi nedir?
İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol muvcuttur ve bunlardan tümünü icra dosyasında talep açarak gerçekleştirmek mümkün. Peki, eve haciz hangi durumlarda gelir?
Kamu malları ve hakların bütününe milli emlak deniyor. Bu alanlarda hak sahibi olan kimseler tespit edilen rayiç bedelini ödeyerek milli emlak taşınmazına sahip olabiliyor. İşte, milli emlak devir ve terk işlemleri!