10 / 05 / 2024

Emekli maaşı, memur maaşı ve asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlara gelecek zam belli oluyor!

Emekli maaşı, memur maaşı ve asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlara gelecek zam belli oluyor!

2023 yılına az bir süre kalmışken asgari ücret, memur ve emekli maaşları şekillenmeye başlıyor. Peki asgari ücret, memur ve emekli maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar…



Ocak ayı ile birlikte gerçekleşmiş olan altı aylık enflasyon rakamı ve senelik enflasyon dikkate alınarak en düşük olan emekli maaşının enflasyonun üzerinde artırılması tahmin ediliyor.

Bu durumda belirlenecek olan 2023 senesi asgari ücret rakamının da etkili olması beklentiler arasında.

En düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olması istenirken ocak ayında nasıl bir karar verileceği de son derece merak konusu oldu.

Taban maaşın karar verilmesinin ardından emekliler için altı aylık enflasyon oranı kadar da artış gerçekleşecek. Bu artış oranına ek bir puan eklenip eklenmeyeceği de oluşacak olan enflasyon rakamına göre belirlenmiş olacak.

Orta Vadeli Programdaki sene sonu beklentisi olan % 65 oranına göre altı aylık artışın % 20 civarında olması beklentiler arasında.

YÜZDE 8'İN ÜZERİNE İLAVE PUAN

Memurlar ve memur emeklileri için ise durum toplu sözleşmedeki % 8'lik zam oranı ve altı aylık enflasyon oranına göre fark ödenmesi gerçekleşecek.

Ocak ayında toplu sözleşme zammı % 5 olan memur ve memur emeklileri için ilave puan gerçekleşmişti.

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede % 5 şeklinde olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2,5 puan yükselerek % 7,5 yapılmış ve enflasyon farkı ile birlikte oran % 30,95 olmuştu.

Temmuz ayında da % 7 toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı almışlar ve zam oranı % 40'ın üzerine çıkmıştı.

Ocak ayında % 8 olan toplu sözleşme zammının yine ek puan ile arttırılması bekleniyor.

Bu şekilde memur ve memur emeklileri de yeni bir zam oranı ve aynı şekilde enflasyon farkı ile güçlü bir artış almış bulunacaklar.

ASGARİ ÜCRET 2023

Emekli ve memurların haricinde yaklaşık olarak 8 milyon asgari ücretli kişiyi direkt ilgilendiren fakat tüm çalışanların maaşlarını bir şekilde etkileyecek olan yeni asgari ücret de aralık ayı itibarıyla belirlenmiş olacak.

Asgari ücretin bu güne kadar yükselişine bakıldığında bir önceki senenin enflasyon rakamının 3-7 puan üzerinde tespit edildiği anlaşılıyor.

Ancak 2022 senesinde asgari ücret uzun bir zaman sonra temmuz ayında da artış yaşandı. Bu şekilde senelik artış % 90'ı bulurken enflasyonun da üzerinde bir rakam meydana geldi.

Yeni senenin asgari ücretinin de yine aynı şekilde enflasyon üzerinde güçlü bir artış ile belirlenmesi bekleniyor. Orta Vadeli Program hedefine bakıldığında asgari ücretin 5.500 liradan en az 7.500 liraya yükselmesi bekleniyor.

Bunun üzerine çıkacak formüller de bulunmakta. Fakat yeni asgari ücret artışına aralık ayında toplanması beklenen olan komisyon karar verecek.

Komisyon alım gücünü ve aynı zamanda enflasyon rakamları ile geçim endeksine bakarak karar verecek. Asgari ücretteki yükseliş  diğer çalışanların da maaşlarını yukarı çıkaracak.

 Emekli maaşı, memur maaşı ve asgari ücret ne kadar olacak? Maaşlara gelecek zam belli oluyor!

Euro adım adım 20 lira! 1 Euro'nuz bile olsa hemen bakın! İşte Euro'da son durum 13 Eylül 2022

Borsa İstanbul rekorlara doymuyor! Borsa günü rekorlar ile tamamladı

Muğla Fethiye’de tam tamına 225 ucuz konut! Ucuza ev almak isteyenlere güzel haber


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön