10 / 05 / 2024

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Kiracılar, hangi durumlarda tahliye edileceğini detaylıca bilmelidir. Örneğin, Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? İşte bu sorunun yanıtı…



EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYE KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Kiracının, kirasının ödememesi, haklı ihtarla cezalandırılması gerekir. Kira sözleşmesine aykırılık denilen bir durum söz konusu ise mesela, kuaför olarak kiralanın bir yerin restorana çevrilmesi durumunda kiracının evden çıkması istenebilir. Bunun yanında kişinin taşınmazı satması ve satın alanın ihtarname çekerek, ‘burada ben oturacağım’ diyebilir. Bunun için de kiracıya 6 ay süre verilmek zorunda. İhtiyaç sebebi. Yani ‘Oğlum, kızım ya da kendim oturacağım’ deme durumunda yani bu türden tahliyede ise 3 yıl kiraya verilmez. Bu maddelerden herhangi oluşmamışsa kira sözleşmesinin süresi dolsa da kiracının tahliyesi yapılmaz.

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

Kiraya veren, sözleşme süresinin bitiş süresine dayanarak sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek mümkün olmaktadır. Kiracı ve kiralayan arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu niteliktedir.  Ama on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYA İHTAR ÇEKEBİLİR?

Kiracı tahliye davası açılabilecek bazı haller bulunmaktadır. Bunları kısaca sayarsak, tadilat nedeni ile kiranın ödenmemesi ve tahliye taahhütnamesine dayanarak da kiracı çıkarılabilir. Kiraya veren kişinin; kendine, eşine, üstsoyuna yahut altsoyuna veya kanuni olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilere konut sağlama ihtiyacı hasıl olursa kiracı tahliye davası açılarak kiracının tahliyesi istenebilir. Bu noktada tabii ki uyulması gereken bazı süreler söz konusudur. Eğer belirli süreli kira sözleşmesi söz konusu ise öngörülen sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde fesih yani iptal bildirimi için öngörülen sürenin başlangıcından itibaren 1 aylık süre içinde bu dava açılabilir.

İhtiyaç nedeni ile kiracı tahliyesinin önemli şartları olduğu gibi önemli sonuçları da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, ihtiyaç nedeniyle kiracıyı evden çıkardıktan sonra o evin ihtiyaç olarak öne sürülen kişiden başkasına kullandırılması durumunda çıkarılan kiracıya tazminat ödenir. Bu durum sadece ev değil işyeri için de geçerli olmaktadır.

Apostil nedir nereden alınır?

Tapu alırken notere gidilir mi?

Ev tapusu başkasına nasıl devredilir?


Geri Dön