02 / 05 / 2024

alıcı emlak alım satım vergisi öder mi

alıcı emlak alım satım vergisi öder mi

Taşınmaz malların devir sürecinde işlemin tamamlanması ve tapunun yeni sahibi adına tescil edilebilmesi için emlak alım satım harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, hesaplanan bu emlak alım satım vergisini kim öder? Satıcı emlak alım satım vergisi öder mi?

Yabancıların konut alımında getirilen 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları sürüyor!

Türkiye emlak sektöründe son dönemlerde, yabancıların konut alımında getirilmiş olan 400 bin dolarlık sınırlamanın yankıları devam ediyor. Bu konudaki önemli bir aktör olan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan konu ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Son zamanlarda ülke genelinde yabancın yatırıcıların gayrimenkul alımında artışlar meydana geldi. Yabancıya konut satışları 2023'te 35 bin oldu. Peki yabancıdan konut alım satışında neye dikkat edilmeli? 

Uzmanlardan ‘altın’ tavsiye: Altındaki düşüşler alım fırsatı, kaçırmayın!

Piyasalarda borsadaki yükseliş trendinin kalıcılığının yabancı girişine bağlı olduğu görüşü ağır basarken, ABD’de yükselen faizler altını baskılamaya devam ediyor. Uzmanlar altındaki düşüşü yatırımcılar açısından ‘alım fırsatı’ olarak değerlendiriyor.

AFAD 215 personel alacak! AFAD personel alımı, başvuru tarihi ve şartları Eylül 2023!

T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 215 personel alacak. İşte AFAD personel alımı, başvuru tarihi ve şartları Eylül 2023...

Yatırımcılar müjde! Papara’da 7/24 altın alım satım dönemi başladı!

Finansal teknoloji şirketi Papara, kullanıcılarına 7/24 altın alım satımı olanağı sunan özelliğini hayata geçirdi. Kıymetli Maden Hesabı ismş verilen yeni ürünle yakın gelecekte platin ve gümüş alım satımının da yapılabileceği kaydedildi.

Arsa alırken tapuya gitmek şart mıdır? Arsa tapu alım işlemleri nasıl olur?

Yatırım fırsatları arasında değerlendirilen arsa alımı müşteriler için bazı önemli hususlara dikkat etmeyi gerektirir. Güvenli bir arsa bulmak, zaman alıcı ve meşakkatli bir süreç olabilir. Peki bu arsa alırken tapuya gitmek şart mı ve arsa tapu alım işlemi ve sözleşmesi nasıl olur?

5 yılda memur maaşının alım gücü 6 adet, asgari ücretlinin alım gücü 2.4 adet çeyrek altın tutarında azaldı! 

Sağlık çalışanları başta olacak şekilde memurların aldığı maaşlar ile asgari ücretin son 5 senede altın, dolar ve Euro karşısında eridi. Buna göre, memur maaşının alım gücü 6 adet, asgari ücretlinin alım gücü 2.4 adet çeyrek altın tutarında azaldı. İşte ayrıntılar...

Ehliyeti olanlara müjde! O belediye yüksek maaşlı personel alımı yapacak! Lise mezunu olmak yeterli!

Çorum İskilip Belediyesi, personel alımı yapacağını duyurdu. Yapılan duyuruya göre, istihdam edilecek personellerde B sınıfı sürücü belgesinin bulunma zorunluluğunun aranacağı öğrenildi.

Emekli ve memurun alım gücü geriledi: Asgari ücret 2 bin 385 lira eridi! Enflasyon maaşları da etkiledi! 

Enflasyon hem emeklinin hem memurun hem de asgari ücretlinin alım gücünü etkiledi. İşte tek tek açıklanan o rakamlar...

Şoför olmak isteyenler! Sürücü belgeniz varsa İŞKUR kapsamında alım yapılacak! İşte aranan şartlar!

Yeni bir duyuru yapıldı. Sürücü belgesi olan herkesin için iş imkanı oluşturuldu.. Talep edilen şartları sağlayan herkes alımından yararlanabilecek..

Kasko poliçesinde bir ilk! Ana Sigorta, kasko poliçesi alanlara, araç geri alım güvencesi sunuyor!

Ana Sigorta, ‘Tastamam Sigorta’ ürünü ile sürücülerin risklerini teminat altına alırken, aracını satmak isteyenlere de geri alım güvencesi sağlıyor. Yani kasko poliçesi alanlar, araçlarını elden çıkarmak istediklerinde Ana Sigorta’ya satma imkanından yararlanıyor.

KPSS'siz PTT memur alımı başvuruları ne zaman? PTT memur alımı şartları neler?

T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü bünyesindeki personel alımları merak ediliyor. 2023 PTT memur alımı başvuru detayları binlerce kişi tarafından araştırılıyor. Peki KPSS'siz PTT memur alımı başvuruları ne zaman? PTT memur alımı başvuru şartları neler?

Yıl başından bu yana emeklinin alım gücü ne kadar düştü? Kulaklarınıza inanamayacaksınız! 

Memur maaşındaki kayıp büyümeye devam ederken yılın başından bu yana 8 bin 506 TL’lik asgari ücretin alım gücü 6 bin 580 TL’ye düştü. En düşük emekli aylığı 1.245 TL azalmış oldu.

alıcı emlak alım satım vergisi öder mi Haberi

alıcı emlak alım satım vergisi öder mi

Emlak alım satım vergisi kim öder?

Taşınmaz malların devir sürecinde işlemin tamamlanması ve tapunun yeni sahibi adına tescil edilebilmesi için emlak alım satım harcının ödenmesi gerekiyor.


Bu bedel, taşınmaz malın gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Örneğin taşınmazın satış bedeli 100 bin TL ise ödenmesi gereken emlak alım satım vergisi de 2 bin TL olarak hesaplanıyor.


Peki, hesaplanan bu emlak alım satım vergisini kim öder? Satıcı emlak alım satım vergisi öder mi? Yoksa emlak alım satım vergisinin tamamını alıcı mı öder?


Kanunen emlak alım satım vergisinin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Buna göre yukarıda hesaplanan 2 bin TL'lik vergi hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmek üzere toplam 4 bin TL olarak hesaplanıyor.


Ancak uygulamada tarafların aralarında yaptıkları...