02 / 05 / 2024

inşaat kaks nasıl hesaplanır

inşaat kaks nasıl hesaplanır

Bir arsa üzerine inşaat yapmadan önce binanın ne kadar alana yayılacağı ve katlar alanı toplamının ne olacağı gibi hesaplamaların yapılması gerekiyor. Peki, KAKS nasıl hesaplanır? İşte inşaat KAKS hesaplama 2015..

Kazlıçeşme sahile 65.2 milyon TL'lik yeni otel geliyor! 112 odalı otelin inşaatı resmen başlıyor!

Çelikoğlu Otelcilik'in İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme sahilde hayata geçireceği 112 odalı otelin inşaatı resmen başlıyor. Söz konusu otel projesi 65 milyon 270 bin TL'ye mal olacak.

Şişli'ye 67 milyon TL'lik yeni otel geliyor! 75 odalı otelin inşaatı resmen başlıyor!

Yıldızlar Group, Şişli'de hayata geçireceği yeni otel yatırımının inşaatı resmen başlıyor. Abide-i Hürriyet Caddesi'nde yükselecek olan otel projesi 66 milyon 875 bin TL'ye mal olacak.

İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli?

İnşaat sektörü, belirli izin ve belgelerin alınması ile resmiyete dökülür. Bu belgelerin başında ise iskan belgesi geliyor. Peki İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli? İşte ayrıntılar...

TOKİ Mersin projesinin inşaatı resmen başlıyor! Silifke'ye 447 konutluk dev proje geliyor! 

Toplu konut İdaresi Başkanlığı'nın Mersin projesinin inşaatı resmen başlıyor. Silifke'de hayata geçirilecek olan proje 444 milyon 258 bin 890 TL'ye mal olacak.

Crystal Daisy Turizm Tesisi'nin inşaatı resmen başlıyor! Antalya'ya 3 yıldızlı yeni otel geliyor!

Crystal Daisy Turizm Konaklama Tesisi'nin inşaatı resmen başlıyor. Antalya Serik'te hayata geçirilecek olan proje 233 milyon 930 bin TL'ye mal olacak.

KAKS nedir? KAKS nasıl hesaplanır?

KAKS, Kat Alan Kat Sayısı olarak da ifade edilen gayrimenkul alanında yer alan bir kavramdır. İnşaat yapımında önemli olan bu kavram, inşa edilecek yapının alanını ifade eder. Bu hesaplama, belirli bir formülasyonla yapılacak inşaata özel yapılır. İşte KAKS hakkında bilinmesi gerekenler...

İnşaat ruhsatı nedir? İnşaat ruhsatı nasıl alınır?

Yeni bir yapının inşa edilebilmesi için belediye veya özel il idaresinden alınan belge inşaat ruhsatı olarak adlandırılır. Peki inşaat ruhsatı nereden ve nasıl alınır? İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır? İşte inşaat ruhsatı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...

İnşaat alanı nedir? İnşaat alanı nasıl hesaplanır?

Herhangi bir binanın arsa içindeki kurulum alanını belirlemeye yarayan inşaat alanı, yeni bir yapının oluşturulma sürecinde önemlidir. Bu alan, alıcı, satıcı ve müteahhit tarafından bilinmelidir. Peki inşaat alanı nasıl hesaplanır ve nasıl öğrenilir? İşte inşaat alanı hakkındaki tüm detaylar…

EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) artık düzenlemein bir önce yapılmasını ve aldığı şekillenme üzerine hayatımıza devam edelim görüşünde. Fakat  akıllara takılan en büyük soru, EYT'liler için maaş hesaplaması nasıl yapılır? Brüt maaş nasıl hesaplanır?  

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem nedeniyle, yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleriyle ilgili soruşturmalar devam ederken, Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı Türkiye’nin inşaat sorununu ve çözümlerini tek tek anlattı...

İnşaat maliyeti hesaplama formülü 2023! İnşaat maliyeti nasıl hesaplanır? İnşaat maliyetleri ne kadar 2023?

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan  inşaat metrekare maliyet bedelleri, 2023 yılında inşaat türlerine göre yapılacak maliyet hesaplamalarında kullanılacak. Peki, inşaat maliyetleri nasıl hesaplanıyor? İşte inşaat maliyeti hesaplama formülü 2023... 

İnşaat maliyetleri ve ev fiyatları daha da artacak!

İnşaat maliyetlerinin gelecek aylarda daha da artması öngörülüyor. Peki konut fiyatları artan inşaat maliyetlerinden nasıl etkilenecek?

ABD'de inşaat harcamaları Eylül ayında düştü!

Merakla beklenen rakamlara göre, ABD'de inşaat harcamaları, Eylül 2021'de aylık bazda yüzde 0,5 azaldı.

inşaat kaks nasıl hesaplanır Haberi

inşaat kaks nasıl hesaplanır

İnşaat KAKS hesaplama 2015!

Bir arsa üzerine inşaat yapmadan önce binanın ne kadar alana yayılacağı ve katlar alanı toplamının ne olacağı gibi hesaplamaların yapılması gerekiyor. Bu hesaplamalar imar durumunda verilen TAKS ve KAKS oranları ile yapılıyor.


Bu oranlardan projeye uygun olanı seçilerek, inşaat alan hesaplamaları yapılıyor. KAKS Kat alanı kat sayısı olup, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak tanımlanıyor.


KAKS hesabında Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merpeni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümler hesabın dışında kalıyor. KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Yasal olarak katlar alanı hesabına;

Teras çatılar ve çatı bahçeleri, kanopiler, giriş saçakları, tabii veya...