18 / 05 / 2024

kal davası ne demek

kal davası ne demek

Hukukta "inşaatın kal'i davası" olarak da bilinen kal davası ne demektir? Kal davası hangi durumlarda, kim tarafından, ne zaman, nasıl ve nerede açılabilir? İşte kal davaları..

Günlük demir fiyatı: İnce ve kalın demir fiyatları ne kadar oldu? Demire zam geldi mi? 6 Mayıs demir fiyatları

Günlük demir fiyatları inşaat sektörünün gündeminde yer alıyor. Demir fiyatlarına zam geldi mi? Bugün demir fiyatları ne kadar oldu? İnce ve kalın demir fiyatı kaç lira? 6 Mayıs 2024 demir fiyat listesi...

Demir fiyatlarına indirim geldi! İnce ve kalın inşaat demir fiyatları ne kadar oldu? 16 Nisan 2024 demir fiyat listesi

İnşaat demir fiyatları arz ve talep dengesine göre değişkenlik gösteriyor. İnce ve kalın demir oplarak satışa sunulun demirin güncel fiyatları ise merak edilip araştırılyor. İnşaat demir fiyatları ne kadar? 16 Nisan 2024 demir fiyat listesi.

Düşük kiralardan dert yanan ev sahipleri dikkat! Hemen kira uyarlama davası açabilirsiniz!

Düşük kiralardan dert yanan milyonlarca ev sahibi kira uyarlama davaları ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılabilir? 

Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz bu davayı 5 yıl dolmadan açabilir!

Ev sahipleri ve kiracı kavgaları gündemden düşmezken, pek çok kişi de kira uyarlama davasının ne zaman açılacağını merak ediyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılabilir? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Son dönemlerde konut kiralarındaki artışlar pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. Kira bedelini düşük bulan ev sahipleri de kira uyarlama davası ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürüyor?

Mal paylaşımı özellikle kardeşler arasında meydana gelen bir yasal süreçtir. Kendi aralarında anlaşamayan kardeşler hangi yollara başvurabilir? İşte o detaylar!

Demir fiyatları atak yaptı! Fiyatlar resmen fırladı! İnce ve kalın demir fiyatı ne kadar? 25 Mayıs demir fiyatları

Demir fiyatları uzun bir aradan sonra atak yaptı. Demir fiyatlarına bugün zam geldi, fiyatlar resmen fırladı. İnce ve kalın demir fiyatları ne kadar? İnşaat demir fiyatları kaç TL? 25 Mayıs 2023 demir fiyat listesi. 

Telefon sabaha kadar şarjda kalırsa ne olur? Telefon şarjda ne kadar kalmalı?

Telefonların şarjları kullanım oranına bağlı olarak tükenebilir. Peki telefonu sabaha kadar şarjda bırakmak zararlı mı, değil mi? İşte merak edilen yanıtlar!

Babadan kalan miras nasıl paylaşılır? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürmektedir?

Miras konusunda aydınlatılmasının istendiği bazı hususlar vardır. Bundan dolayı da mirasçılar pek çok soru yöneltmektedir. İşte o sorulardan bazıları!

Ekonomide 2023 projeksiyonu! Hükümet değişirse ne olacak? Aynı kalırsa ne olacak? İşte beklenen senaryolar

Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selva Demiralp BBCTürkçe için kaleme aldığı Türkiye ekonomisini 2023 yılı beklentileri yazısında seçim sonrasındaki iki senaryoyu ele aldı.

İnşaat demir fiyatlarına dev indirim geldi! İnce ve kalın demir fiyatları ne kadar? 9 Aralık 2022 demir fiyat listesi

İnşaat demir fiyatlarına bugün bir zam daha geldi. Bu hafta içinde peş peşe gelen zamlardan sonra demir fiyatları düştü. İnce ve kalın demir fiyatları ne kadar oldu? 9 Aralık 2022 demir fiyat listesi.

İzmir kalın ve kalın demir fiyatlarına zam geldi! Güncel demir fiyatları ne kadar oldu? 

Bugün İzmir kalın ve ince demir fiyatlarına zam geldi. Peki İstanbul, Karabük ve Payas demir fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel demir fiyatları...

kal davası ne demek Haberi

kal davası ne demek

Kal davası ne demek?

Kal kelime anlamı olarak, "koparma; sökme; çıkarma; çıkarılma; temelinden çekip alma" anlamlarını ifade ediyor. Buna göre kal davası ise, bir taşınmazın temelinden kaldırılması, sökülmesi için açılan davalar olarak karşımıza çıkıyor.


Hukukta "inşaatın kal'i davası" olarak da bilinen bu dava ile taşınmazı üzerinde, izin alınmadan yapılan inşaatların yıkılması istenebiliyor.


Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince bu davada yetkili mahkeme, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesi oluyor. Davada görevli mahkeme ise, arazinin ve yapının dava günündeki değerlerinin toplamına göre belirlenen mahkeme şeklinde nitelendiriliyor.


Bu davada, davacı arsa sahibi olurken; davalı, binada oturanlar ile birlikte bu inşaatı gerçekleştiren kimseler oluyor.


Kal davası açma şartları:

İnşaat hakkında arsa sahibinin rızası olmaması

Dava sonrası aşırı zarar doğacak olmaması


Arsa sahibi inşaatın kal'i davası ile birlikte ecrimisil talebinde de bulunulabiliyor.


Haksız inşaat...