05 / 05 / 2024

Kira vergisi nedir

Kira vergisi nedir

Kira geliri beyanı yaparken bazı istisnalardan yararlanabilirsiniz. Özel okula giden çocuğunuzun eğitim masrafı, özel hastanelere yaptığınız sağlık masraflarını gider yazarak kira geliri verginizi azaltabilirsiniz.

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Geçtiğimiz yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde eden binlerce gayrimenkul sahibi, 'kira beyan sınırı 2023 ne kadar?' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte kira vergisi hesaplama 2024!

Kira vergisi ilk taksit ödemeleri için son 10 gün! 2024 kira geliri nasıl hesaplanır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hiç beyanname vermeyenleri de takibe aldığı ve milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kira vergisi ilk taksit ödemeleri için artık son 10 güne girildi.

Akrabaya bırakılan evler için kira vergisi ödenir mi? Evi olanlar aman dikkat!

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyan süreci başladı. Peki akrabaya bırakılan evler için kira vergisi ödenir mi?

Evini boş tutanlar dikkat! Boş ev için kira vergisi ödenecek mi? Şimdi açıklandı!

Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin 1 Mart tarihinden itibaren beyanname verme süreçleri başladı. Peki boş ev için kira vergisi ödenecek mi?

Evinde misafiri olanlara 'Misafir Vergisi' şoku! Kira almış gibi kira vergisi ödenecek: Aman beyan dönemini kaçırmayın!

Konutta vergi dönemi başlamışken, önce 'Kaynana Vergisi', şimdi de 'Misafir Vergisi' gündeme geldi. Peki misafir vergisi nedir? Kimler misafir vergisi ödeyecek? 

Kira vergisi ödemeyenler tespit edildi! 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi!

Maliye kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken kira vergisini ödemeyenler tespit edilmeye başladı. Buna göre 1 milyon ev sahibi kira vergisi ödemedi. 

Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur?

Konut kiralamalarında son zamanlarda en çok duyulan kelimelerden biri de Kira kredisidir. Peki, Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur? İşte detaylar...

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

Emlak ve çevre temizlik vergisi nedir, nasıl ödenir?

Ev sahibi olmanın getirdiği sorumluluklardan biri de emlak ve çevre temizlik vergisini ödemektir. Bu vergi türü de diğer vergiler gibi belirli bir amaçla ve belirli bir süre içinde ödenmelidir. Peki emlak ve çevre temizlik vergisi nedir, neden ve nasıl ödenir? İşte daha detaylı bilgiler…

Kira gelir vergisi nedir? Kim öder?

Kira gelir vergisi, belirli bir taraf aracılığıyla ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Bu vergiyi kiracının ödeme yükümlülüğünün olup olmaması merak konusudur. Bu önemli konuda bilinmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Peki kira gelir vergisi nedir ve kim öder? İşte detaylar...

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı, bazı taşınmazlar için ödenmesi gereken bir vergidir. Ticari taşınmazlar için geçerli olan bu vergi, her iş yeri için farklı miktarlarda ödenmektedir. Belirli bir hesaplama formülü olduğu için iş yeri için hesaplanabilir. Peki kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopajı konusu pek çok kiracıyı ilgilendiren bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajı nedir sorusu da yöneltilmektedir. İşte merak edilen detaylar…

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi olarak ifade ediliyor. Peki, Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira vergisi nedir Haberi

Kira vergisi nedir

ÖNCE ‘dünden’ ve ‘yarından’ kısaca bahsedelim.  Dün “konut kira gelirlerinin beyanından” bahsetmiştik... 2015’de elde ettiği konut kira geliri 3.600 TL’yi aşanlar 25 Mart’a kadar beyanname verecekler. Yarın “işyeri kira gelirleri beyanından” ve vergi ödemeyip üste bir de “vergi iadesi alabilecek” mülk sahiplerinden bahsedeceğiz. 2015’de yıl boyunca elde edilen işyeri kira geliri net 23.200 TL’yi (brüt: stopaj dahil 29.000 TL’yi) aşanlar beyanname verecek. (Eğer işyeri; basit usuldeki bir mükellefe kiraya verilmişse beyanname verme sınırı 1.500 TL.)


Kira vergilerinin genel çerçevesi böyle olmakla beraber ‘bugün’ ayrıntıda gizlenenlere madde madde göz atalım...



3.600 TL’lik konut kira geliri istisnasından kimler yararlanamaz?


Beyannamesini; 25 Mart’a kadar vermeyip sonradan (denetim sonucu) vergisini ödeyecekler  yararlanamıyor. Maliye’nin radarına takılanlar; hem vergisini cezalı ödeyecek, hem vergi hesabında 3.600 TL’lik istisnayı düşemeyecekler. 

3.600...