06 / 05 / 2024

Konut inşaatları sayısı

Konut inşaatları sayısı

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında dün açıklanan TÜİK yapı ruhsatı verilerini değerlendirdi. İşte, Alaattin Aktaş'ın yazısı..

ABD'de yeni konut sayısı yüzde 14,7 düştü! İnşaat izni sekiz ayın en dip seviyesinde!

ABD'de yapım aşamasına yeni başlanan konut sayısı, mart ayında yüzde 14,7 düşüşle, 1 milyon 321 bine geriledi.

Konut sektöründe kriz çıkacak! Şirketler iflas edecek, inşaatlar tamamlanamayacak!

Kıbrıs emlak sektörünün duayen isimlerinden Ali Özmen Safa, konut sektöründe krizin çıkacağını belirterek, şirketlerin iflas edeceğini inşaatların tamamlanamayacağını açıkladı.

ATO'dan, ticari kredi kartları için 'taksit sayısı artsın' talebi geldi!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında uygulanacak olan taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu yansıyacağını açıkladı. 

Konut kredisi faizleri zirve yaptı, krediyle konut almak isteyenlerin sayısı azaldı!

ATSO Başkanı Ali Bahar, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verileri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında konut satışında yaşanan gerilemeye dikkat çeken Başkan Bahar, krediyle konut almak isteyenlerin sayısının azaldığını da sözlerine ekledi.

Mortgage oranlarının düşmesi konut inşaatını 7 ayın en yüksek seviyesine taşıdı!

Freddie Mac son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage oranlarında önemli bir düşüş olduğunu ve bunun da yeni konut inşaatlarının Mayıs'tan bu yana en yüksek noktaya ulaşmasına neden olduğunu kaydetti.

ABD'de konut başlangıç sayısı beklentileri yükseldi...

Amerika'da yapımına başlanan yeni konut sayısı, kasımda aylık yüzde 14,8 yükselişle 1 milyon 560 bine yükselerek piyasa beklentilerini geride bıraktı. Ülkede verilen inşaat izni sayısı ise kasımda aylık bazda yüzde 2,5 düşüşle 1 milyon 460 bine gerilediği kaydedildi. 

Almanya'da konut inşaatları geriledi! Yüksek faiz oranları konut piyasasını yerle bir etti!

Almanya'da yüksek faiz oranları nedeniyle konut inşaatının düştüğü inşaat sektöründe Ifo barometresi Eylül 2005'ten bu yana en düşük değerine geriledi.

Ekim ayında ABD’de inşası başlayan konut sayısı artarken bitirilen konut sayısı düştü!

ABD İstatistik Bürosu ile İskân ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Ekim 2023’e yönelik konut inşaat istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu verilere göre Ekim ayında ABD’de inşası başlayan konut sayısı artış gösterirken, bitirilen konut sayısı ise düşüş gösterdi.

Yüksek faiz oranları yeni projeleri vurdu: Konut inşaatları yüzde 28 düştü! 

Almanya'da konut inşaat ruhsatları, ocak-ağustos ayında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 28 geriledi. Yükselen faiz oranları nedeniyle konut inşaat ruhsatlarının azaldığı belirtildi. Yüksek faiz oranları yeni projeleri vurdu: Konut inşaatların yüzde 28 düştü. 

Deprem bölgesinde başlanan toplam inşaat sayısı 200 bini buldu! Orta hasarlı binalar da ağır hasarlı gibi görülecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki konut inşaatları ile ilgili konuştu. Bakan Özhaseki, başlanan toplam inşaat sayısının 200 bini bulduğunu aktardı ve orta hasarlı binaların da ağır hasarlı gibi görüleceğini söyledi. İşte ayrıntılar...

Club Big Blue Suites Hotel'in oda sayısı artırılıyor! 73 milyon TL'lik yatırım için düğmeye basıldı!

Alanya'daki Club Big Blue Suites Hotel'in oda sayısı artırılıyor. Söz konusu kapasite artışı 73 milyon 124 bin 800 TL'ye mal olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'deprem bölgesinde inşa süreci başlayan konut ve köy evi sayısının 100 bini bulduğunu' duyurdu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 yılında yaşanan İzmir depreminin ardından başlatılan konut ve köy evi inşaatı çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, deprem bölgesinde inşa edilen konut ve köy evi sayısının 100 bini bulduğunu söyledi.

Deprem konutlarında ilk ihaleleri kazan firmalar belli oldu! Kalıcı konut inşaatları başlıyor! 

Deprem bölgesinde artçı depremler devam ederken, kalıcı konut inşaatları için de harekete geçildi. Deprem konutlarında ilk ihaleleri kazan firmalar belli oldu! Kalıcı konut inşaatları başlıyor!   

Konut inşaatları sayısı Haberi

Konut inşaatları sayısı

İnşaat sektörünün geleceğini nasıl okur, nasıl tahmin ederiz? Bu konuda elimizde üç veri var.


Bunlardan en temel olanı yapı ruhsatına konu daire sayısı. Bu sayı, bir-bir buçuk yıl içinde ne miktarda konutun tamamlanıp kullanıma hazır hale getirilebileceğinin ön göstergesi niteliğinde.


İkinci veri, tamamlanan ve yapı kullanım izni verilen konut sayısı. Yani bir anlamda konut arzı.


Bu iki veriyi tamamlayan ise ilk satışı gerçekleştirilen konut sayısı.


Bu üç veri elbette eş zamanlı olarak birbiriyle uyum sağlamayacaktır, sağlasa tuhaf olur zaten. Özellikle ruhsat ile yapı kullanma izin belgesi ve ilk satış arasında bir zaman kayması olması doğaldır. Ama normal koşullarda çok uzun sayılmayacak bir zaman diliminde yapı kullanma izni verilen konut sayısı ile ilk satışların birbirine yaklaşması beklenir.


Ruhsatta artış hızlandı


TÜİK, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı...